SUD MU PRIZNAO TUŽBU

Francuzu Frederiku Desnaru bilo je mnogo dosadno na poslu, pa je tužio firmu u kojoj radi. Sudski spor je dobio iznos od 40.000 evra.

 

Dok je širom sveta zavladao fenomen sagorevanja (burnout), previše angažovanja na poslovnom planu u Francuskoj je zabeležen jedan neobičan slučaj. Naime, Frederik Desnar se osećao nedovoljno zaposlenim na svom radnom mestu, pa je tužio firmu u kojoj je bio zaposlen. Da ceo slučaj bude još neobičniji on je taj spor i dobio na sudu.

tužio firmu

Frederik Desnar 2014. godine vratio se da radi za proizvođača parfema Interparfums posle sedmomesečnog bolovanja. On je, kako je naveo njegov advokat, na bolovanju bio zbog epileptičkog napada koji je doževio tokom vožnje što je rezultiralo nesrećom zbog koje je nekoliko dana bio u komi.

Iako je bio vredan radnik, po povratku s bolovanja firma ga je, prema njegovim rečima, potpuno zanemarila, radio je u proseku pola sata dnevno, bez pritiska kada će doći i koliko će se tačno zadržati. Kako prenosi Večernji, sve je trajalo četiri godine.

„Osećao sam se loše, bez energije i volje, a bio me je i stid što nisam zaradio platu koju sam primao svakog meseca. Imao sam utisak da sam nevidljiv u firmi”, rekao je Frederik Desnar na sudu.

Viktor Biljbo, Desnarov advokat, rekao je da postoji veza između posla i pogoršanja njegovog zdravlja. Advokati kompanije su u obrani tvrdili da Desnar nikada nije rekao ništa o tome da mu je dosadno.

Desnar je 2020. godine podneo tužbu radnom sudu i tražio 360.000 evra odštete i štete. Iako je kompanija tvrdila da se Desnar nikada nije žalio, sud se složio da je „zanemarivanje oblik uznemiravanja”, a presudu je krajem 2020. godine potvrdio Pariski žalbeni sud čime je dobio 40.000 evra.