POVESTI RAČUNA

Stručnjaci tvrde da se gojaznost deteta može predvideti još u trudnoći, dok je beba u majčinom stomaku. Izdvojili su dvanaest rizika kada se prekomerna težina može nazreti u drugom stanju.

 

Eksperti ističu da postoji čak 12 faktora koji u trudnoći mogu da ukažu na to da li će dete biti gojazno do desete godine života. Evo o čemu je reč.

gojaznost deteta

U tih 12 faktora spadaju težina pri rođenju, rast i zdravlje roditelja, ali i pušenje i konzumiranje alkohola. Naučnici tvrde da su predviđanja tačna u 70 odsto slučajeva u prvih par meseci života. Obično se deca mere tek kada krenu u osnovnu školu što je po mišljenju ovih stručnjaka kasno za bilo kakvu akciju koja bi dala rezultate.

Deca sa prekomernom težinom rizikuju da obole od dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i bolesti jetre, kao i nekih čestih oblika tumora.

Rizici koji utiču na gojaznost deteta su:

1. indeks telesne mase majke;

2. indeks telesne mase oca;

3. ako je majka dijabetičar;

4. majka je pušila u trudnoći;

5. otac je pušio u prisustvu trudnice;

6. majka je neobrazovana;

Sweden bitter oglas 900px

7. majka je mlađa od 20 ili starija od 35 godina;

8. beba je devojčica;

9. beba nije zapadnjačke nacionalnosti;

10. beba je teža od 3 kilograma na rođenju;

11. manje od 50 dana godišnje provodi u vrtiću;

12. bebin rast tokom prvih meseci života.

Ovo bi trebao da bude poziv za uzbunu kod roditelja, ali i kod lekara. Treba na vreme proceniti rizik od gojaznosti kod deteta i delati u skladu sa prognozama lekara. Mnogi roditelji bili bi šokirani ovim podacima, ali je uvek bolje sprečiti probleme nego lečiti posledice.

Izvor: Telegraf.rs