TEHNIČKA GREŠKA

Zamislite da svaki dan idete automobilom na posao i slušate stalno istu muziku, jer je radio „zakucan“ na jednoj stanici.

 

Zamislite da svaki dan idete automobilom na posao i slušate stalno istu muziku, ali ne zato što volite, već zato što je radio „zakucan“ na jednoj stanici zbog tehničke greške u proizvodnji koja vam ne dozvoljava da promenite stanicu.

radio stanici

Upravo to se desilo nekim vozačima mazde u američkoj državi Vašington koji su zbog tehničke greške danima moglu da slušaju samo Nacionalni javni radio.

Vlasnici mazdi proizvedenih od 2014. do 2017. godine su se javljali radio stanici KUOV, tvrdeći da su kompjuterski sistemi za biranje stanica zaključani.

Popravka ovog kvara, prema rečima predstavnika proizvođača automobila, zahteva zamenu nekoliko delova kompjuterskog sistema.

‘Ne mogu da promenim stanicu’

„Znamo da mnogi od vas uvek drže radio podešen na našu frekvenciju – ali sada neki vozači nemaju izbora“, saopštila je radio stanica.

Skot Smit iz Sijetla rekao je da meni na ekranu u njegovom automobilu „podivlja“ i ne dozvoljava mu da promeni program.

„Pokušao sam da ga ponovo pokrenem jer sam to radio ranije – i ništa se nije dogodilo“, rekao je.

„Shvatio sam da čujem NPR – ali ne mogu da promenim stanicu, ne mogu da koristim navigaciju, ne mogu da koristim blutut povezivanje.“

Lokalni mediji javili su da su kancelarije lokalnih prodavaca mazde „zatrpane pozivima“.

Na društvenoj mreži Redit, vlasnik Mazde 3 iz 2015. godine je napisao da se kompjuterski zvučni sistem u njegovom automobilu uključuje sam od sebe i „obično se zastane na frekvenciji 94.9 – KUOV“.

„Odvezao sam jutros auto kod majstora i rekli su mi da je 50 mušterija trenutno u istoj situaciji, svi su zaglavljeni na KUOV stanici“, napisao je.

Kompanija Mazda North American Operations (MNAO) saopštila je da je jedna „radio stanica u oblasti Sijetla poslala je datoteke slika bez ekstenzije (na primer, nedostaje „.jpeg“ ili „.gif“), što je izazvalo problem na nekim vozilima proizvedenim između 201 i 2017. godine sa starijim softverom.“

Prodavcima su poslata uputstva kako da postupe, saopštila je kompanija.

Rešenje zahteva zamenu glavne jedinice za povezivanje koja košta oko 1.500 dolara, navode mediji.

Ipak, nije sve tako crno za kupce.

„Dok dileri trenutno imaju problem sa delovima zbog ograničenja isporuke, MNAO će pomoći vlasnicima vozila sa zamenskim delovima“, dodaje se u saopštenju kompanije.

Izvor: BBC