BEZ PUNJENJA VAZDUHOM

Bezvazdušne gume koriste fleksibilni sklop rebara koji podupire gazni sloj umesto vazduha pod pritiskom, pa se ne mogu probušiti.

 

San o gumama bez vazduha postoji već decenijama i lako je shvatiti zašto. Bezvazdušne gume znače da nema probušenih guma i da nema dosadnih lampica upozorenja o pritisku u gumama. Samo sednete u svoj auto i vozite.

bezvazdušne gume

Michelin radi na ovim gumama još od 2005. godine kako bi ovaj san postao stvarnost, a sada, prema izveštaju CNN-a, taj san se približava ostvarenju.

Električni model Chevrolet Bolt sledeće generacije biće opremljen bezvazdušnim gumama koje su razvili General Motors (GM) i Michelin.

Kako je najavljeno, ovaj automobil će se pojaviti u prodaji u sledećih tri do pet godina. Vest stiže direktno od Aleksisa Garsina, predsednika Michelin North America, koji je ovu informaciju otkrio u intervjuu za CNN Business.

„Planiramo da sledeću generaciju Bolta isporučujuemo sa gumama bez vezduha, a to će se dogoditi u narednih tri do pet godina“.

Michelin radi na dizajniranju i razvoju bezvazdušne gume još od 2005, a poslednjih par godina ovaj proizvođač pneumatika testirao je svoje gume otporne na bušenje na aktuelnoj generacija Chevrolet Bolt-a.

Gume bez vazduha koriste fleksibilni sklop rebara koji podupire gazni sloj umesto vazduha pod pritiskom, pa se ne mogu probušiti.

Kako se navodi, uvođenje ovog tipa guma trebalo bi da doprinese povećanju bezbednosti u vožnji, jer je 78.000 nesreća godišnje samo u SAD uzrokovano pucanjem guma.

Bezvazdušne gume biće i trajnije od konvencionalnih.

Izvor: Revija HAK