KORIST MINERALNE VODE

Sigurno ste dosad čuli kako gazirana voda i nije baš najzdravija za konzumiranje. Međutim, ovde ćemo navesti neke tvrdnje koje idu u korist ili na štetu mineralnoj vodi.

 

Mehurići u gaziranoj vodi potiču od ugljen-dioksida, ali gazirana voda ipak ne sprečava organizam da se on hidrira.

gazirana voda

Verovatno ste već čuli tvrdnje da gazirana voda nije dobra za vaše zdravlje i da je bolje da žeđ utolite običnom vodom. Ipak, nema razloga da se ne počastite čašom hladne gazirane (mineralne) vode.

Tvrdnja: MINERALNA VODA NE HIDRIRA KAO OBIČNA

Mehurići u gaziranoj vodi potiču od ugljen-dioksida, ali ipak ne sprečavaju organizam da se hidrira, kaže dr Suzan Jiring s Univerziteta Južna Karolina. Naime, jedna naučna studija je pokazala da je nakon napornih vežbi, gazirana voda kod ispitanika nadoknadila izgubljenu tečnost baš kao i obična voda.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Tvrdnja: MINERALNA VODA JE LOŠA ZA ZUBE I KOSTI

Ugljena kiselina koja se nalazi u gaziranoj vodi može da ošteti zubnu gleđ, ali samo u velikoj koncentraciji. Međutim, to se neće desiti ako ne pijete previše gazirane vode i konzumirate gaziranu vodu s voćnim kiselinama ili šećerom. Takođe, naučna studija došla do rezultata koji povezuju konzumiranje gazirane vode sa smanjenjem gustine kostiju kod žena.

Tvrdnja: MINERALNA VODA GOJI I NADIMA

Istina je da konzumiranjem gazirane vode može doći do privremene nadutosti. Međutim, istraživanja su pokazala da gazirani napici mogu da vas drže duže sitima nego obična voda, naročito ako se konzumira na prazan stomak. Zato, ukoliko vodite računa o liniji, pijte gaziranu vodu, ali izbegavajte onu s dodatkom veštačkih zaslađivača.

Izvor: Stvarukusa.rs