889 METARA NADMORSKE VISINE

Nakon što je nedavno iz šuma planine Kablar spasena žena stara 83 godine, na društvenim mrežama mogli su se pročitati brojni negativni komentari.

 

Iako sa svojih 889 metara nadmorske visine ne važi za izuzetno masivnu, Kablar među svojim stazama krije brojne opasnosti i zato je neophodan veliki oprez ne samo starijih, već i onih mlađih koji misle da iz borbe sa prirodom uvek izlaze kao pobednici.

kablar

„Planinari moraju da budu svesni terena i svojih mogućnosti. Dešavalo se da majka krene na pešačenje sa dvoje dece u papučama. Neophodno je da se pre svakog puta dobro informišete i adekvatno opremite, zatim da pratite planinarske markacije i vaš boravak u prirodi samo na taj način će biti potpuno bezbedan i nezaboravan“, kaže Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.

Još jedan problem sa kojim su se posetioci planine Kablar suočavali u prethodnom periodu jesu pogrešne markacije koje samoinicijativno postavlja iskusni planinar, a koje za neiskusne mogu biti itekako rizične.

„Mi znamo o kom planinaru se radi i podnosili smo prijave, ali kako su nam reki nema osnoava za njegovo krivično gonjenje. Ono što je najvažnije za sve koji se odluče da posete Kablar prvi put jeste da se informišu kako izgledaju prave markacije. One su kao i svuda u Srbiji označene crvenobelim krugom, a postavljene su na drveće, stubove ili pojedine objekte koji se nalaze uz stazu. Kao i da uvek pri ruci imaju napunjen mobilni telefon i broj spasilačke službe“, ističe Nikolić.

Planina Kablar koja se nalazi na 15 kilometara od Čačka nebrušeni je turististički dijamant ovog kraja. Bog nije štedeo kad je ovde prirodi delio lepotu, a svi planinari koji se odluče da pešače do vrha, bivaju nagrađeni jedinstvenim pogledom na meandre Morave, srednjovekovne manastire skrivene u gustoj šumi i celu Ovčarsko-kablarsku klisuru.

Prethodnih godina, kad je korona virus većinu Srba prinudio da ostanu u zemlji, ova planinska lepotica beleži rekordnu posećenost. Hiljade ljudi sedmično prođe preko pešačkih staza na planinama u blizini Čačka.

„Oko 70 kilometara planinarskih staza je obeleženo na Kablaru, Ovčaru i Kamenoj Gori. Uređena je i info tabla u centru Ovčar Banje gde se mogu dobiti sve bitne informacije kad posetioci krenu u obilazak. Ovo je izuzuzetan teren, upotpunjen brojnim turističkim sadržijama poput vožnje katamaranima, planinaranjem, obilaskom manastira, ali i nesvakidašnjih priordnih lepota poput Banjskog potoka“, izjavio je Nikolić.

On dodaje da je svakako jedna od najtežih staza koja vodi preko crkve Savine vode koja se nalazi u pećini na strmoj steni. Ukoliko se odlučite da baš tuda pešačite udružite se sa iskusnim planinarima i adekvatno se obujte.

Izvor: RINA