PRVI JUGOSLOVENSKI KEKSAR

Petar Tutavac, tvorac „plazma“ keksa nedavno je preminuo u Požarevcu. Osim „plazme“, ostavio je i druge brojne konditorske proizvode, a kompanija „Bambi“ koja i danas uspešno posluje, pod njegovim višedecenijskim rukovodstvom do druge polovine devedesetih, postala je zaštitni znak Požarevca, ali i Srbije.

 

Čuveni keks uz koji su odrasle generacije, bio je čedo koje je stvorio Petar Tutavac, prvog jugoslovenskog keksara, koji je tehnologiju proizvodnje doneo iz Italije, a onda svojom recepturom stvorio „plazmu“.

Petar Tutavac

Nekadašnja direktorka prodaje u „Bambiju“ Rosica Miladinović kaže da je Petar Tutavac „plazmon“ sa svojim inovacijama pretvorio u „plazmu“.

„Nije ga zaštitio jer je smatrao da je to delo, njegov proizvod, njegov rad za potrebe tržišta, naroda Srbije, naročito nas Požarevljana“, ističe Miladinovićeva.

Čim se krajem šezdesetih pojavila, „plazma“ je osvojila jugoslovensko tržište. Za njom su iz požarevačkog „Bambija“, pod rukovodstvom Petra Tutavca, tokom više decenija u svet otišli „zlatni pek“, „bakin kolač“ i drugi slatki proizvodi. Njegovo delo je i čuveni keks „domaćica“.

„Svi smo bili, da kažem, njegova deca, njegovi prijatelji, rođaci. I svi smo imali utisak da je to naše i tako smo se ophodili prema ‘Bambiju”, kao da je to naša druga kuća, u stvari prva, jer smo mnogo više vremena provodili u ‘Bambiju’“, naglašava Rosica Miladinović.

Ubavko Kuzmanović, nekadašnji direktor RIO Kostolac seća se daje Tutavac umeo da dođe noću i da proveri kako teče rad.

Izazivao je strahopoštovanje kod radnika ali, pre svega, poštovanje, dodaje Kuzmanović.

Petar Tutavac bio je posvećen svom poslu, „Bambi“ je bio njegova druga kuća a politike se klonio.

Prema rečima Kuzmanovića, Tutavac i on bili su retki direktori u to vreme koji nisu bili članovi Saveza komunista. „I, on kaže, ovi moji, komunjare, rado bi me izbacili, ali im ja nisam dao tu mogućnost, kaže, da odem iz partije“, dodaje Kuzmanović.

Rođen u Opuzenu u Hrvatskoj, bio je strastveni navijač Hajduka, pa je u Požarevcu organizovao „Bile noći“.

Kao direktor „Bambija“, do druge polovine devedesetih, pomagao je kulturu i sport, pa je čak i jedan požarevački rok bend poneo „Bambijevo“ ime, kao i Odbojkaški klub Bambi – Mladi radnik.

Stanko Zebić, nekadašnji predsednik OK Bambi – Mladi radnik ukazuje na to da su rezultati posle toga bili izuzetni.

Zebić napominje da je klub u to vreme bio u svim osnovnim školama, počev od pionirske selekcije do juniorske. „Sve je bilo postavljeno, imali smo i zrelu seniorsku ekipu.“

„‘Bambi’ će kao i do sada potpomagati kulturno-prosvetni rad i sportske organizacije, i ovaj kolektiv je svestan toga da jedino tako možemo opstati zajedno u ovom društvu“, govorio je svojevremeno Tutavac.

Petar Tutavac preminuo je u 88. godini. Oproštaj za kremaciju organizovan je na požarevačkom Starom groblju. Urna sa njegovim pepelom biće položena u Opuzenu. A, Požarevljane će na njega uvek podsećati miris „plazme“ iznad grada.

Izvor: RTS