KIŠ SA BLITVOM I SIROM

Softan, hrskav i živopisno zeleni kiš sa blitvom i sirom zavolećete na prvi pogled. Lagano prolazi kao odličan doručak isto kao što lagano klize zalogaji ove varijante francuskog specijaliteta.

kiš sa blitvom

Sastojci:

600 grama blitve
150 grama belog brašna
100 grama kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
125 grama putera
100 grama feta sira
3 češnja belog luka
150 grama feta sira
300 mililitara kisele pavlake
80 mililitara mleka
3 jaja
muskatni oraščić
1 kašika mešavine začina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U veći sud stavimo belo brašno, puter, prašak za pecivo, 100 grama feta sira, jaje, posolimo, dodamo kukuruzno brašno i rukom umesimo testo. Ostavimo da odstoji 30-ak minuta.

U šerpu sa provrelom vodom stavimo blitvu da se obari. Obarenu blitvu stavimo u blender i izmiksamo. U sud stavimo pavlaku, 2 jaja i promešamo žicom za mućenje. Dodamo sitno isečen beli luk, mešavinu začina, malo rendanog muskatnog oraščića, pobiberimo, sipamo mleko i promešamo. Zatim dodamo 150 grama feta sira i izmiksanu blitvu. Mešamo žicom dok se sastojci ne sjedine. Na pobrašnjenoj radnoj površini premesimo testo. Zatim od testa oklagijom razvučemo koru. Koru stavimo u okruglu tepsiju prekrivajući i stranice. Pečemo 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Izvadimo tepsiju iz rerne i kutlačom na koru nanesemo fil iz suda. Vratimo tepsiju u rernu i pečemo još 20 minuta na 180 stepeni. Izvadimo kiš iz tepsije i isečemo, poslužimo.

Prijatno!