ZBIRKA PRIČA ISTORIČARA MILANA BOJIĆA

„Košare – novi Kosovski boj“ knjiga predstavljena nedavno u galeriji Ruskog doma u Beogradu.

 

Knjiga kratkih istinitih priča o borbama na Košarama 1999. pod naslovom „Košare – novi Kosovski boj“ autora istoričara Milana Bojića predstavljena je nedavno u galeriji Ruskog doma u Beogradu.

novi kosovski boj

Knjiga je objavljena kod izdavača „Dobrodetelj“ u ediciji „Dobro dete“, urednika Aleksandra Miljevića. Na svečanoj promociji su pored autora i izdavača govorili i pukovnik Ljubinko Đurković i borac koji je učestvovao u borbama na karauli Košare Darko Anđelković.

Knjiga istinitih priča prilagođenih dečjem uzrastu sa mnogim ilustracijama, kao grafička novela, opisuje priče o događajima i učesnicima najveće bitke u savremenoj srpskoj istoriji koja se odigrala u okolini karaule Košare na srpsko-albanskoj granici 1999. godine. Kroz 12 akcionih priča uz 12 atraktivnih ilustracija Vladimira Krstića Lacija, deci je predočeno kako je sprečen kopneni napad na Kosovo i Metohiju tokom NATO agresije na Srbiju.

Da se čuva zavet kosovskih junaka

Pod krilaticama „Nema povlačenja, nema predaje“ i „Ne sme ni pedalj ove zemlje da padne“ na početku i kraju književnog dela, autor je u uvodniku zapisao da je knjiga posvećena svima koji su 1999. branili otadžbinu na albanskoj granici u najvećoj bici naroda u savremenoj istoriji

„Nikada vas nećemo zaboraviti“, zapisano je kao posveta u uvodu knjige edicije „Dobro dete“. Aleksandar Miljević – urednik i izdavač knjige, rekao je na promociji da je delo „Košare – Novi Kosovski boj“ prva knjiga za decu o najvećoj bitki u savremenom dobu. On je naveo da je ovde u pitanju mnogo više priča iz srca nego iz razuma.

– Ne pričaju ovi heroji o smrti i mukama, već o zaboravljenima. Potrebno je da se čuva zavet kosovskih junaka – naglasio je urednik Aleksandar Miljević ispred edicije „Dobro dete“ i dodao da su heroji ovih priča svi koji su se borili na Košarama, mada se po imenu pominju samo neki od njih, prema odluci pisca.

– Ova knjiga je spomenik njihovoj ogromnoj hrabrosti i žrtvi. Mi smo samo nastavak srpskog koda – rekao je Miljević.

Pukovnik Ljubinko Đurković – komandant odbrane Košara, bio je konsultant i savetnik za vojna pitanja u knjizi, na neki način supervizor književnog projekta. Đurković je pružio detaljnu analizu celog perioda sa Košara i poetski se izrazio da je „posejano seme za mladež koja će se rascvetati u narednom periodu kao vertikala istine i poštovanja“.

Pukovnik je bio uključen u proces nastajanja knjige, pročitao je sve priče i ukazao na sve moguće propuste u prvim verzijama, da bi kasnije bile dorađene. On je rekao da je kopnena invazija počela 9. aprila da je međa i svaki granični kamen branjen i da se samo čulo „Nema povlačenja, nema predaje“.

Bitka za Košare se poredi i sa bitkom na Termopilima tako da se često čuje da su Košare srpski Termopili, jer je bitka vođena u surovim borbenim uslovima kada je nadmoć neprijatelja bila 15 prema 1 (15:1). U tim borbama je poginulo 108 junaka vitezova, a ranjeno je 265 ratnika od kojih mnogi nemaju rešeno životno pitanje, a neki ni zdravstveno osiguranje, rekao je Đurković. Dodao je takođe da su se sa Srbima borili i braća muslimani i katolici.

Za slobodu se vredi boriti

Pisac knjige Milan Bojić naveo je da nije bilo lako napisati i objaviti ovakvu knjigu, kada su u modi neki drugi popularni sadržaji. Prema njegovim rečima, Košare je bitka koja traje i dalje, dan danas. On je primetio da je tek poslednjih godina krenulo malo više da se govori u javnosti o toj bici, i tematika je postala aktuelna i važna.

– Usudili smo se da učinimo ono što niko dosad nije: da uradimo knjigu za decu u kojoj će biti opisani moderni ratovi, na primeru bitke po mnogo čemu posebne, a koja je predugo predstavljala bezmalo tabu temu – kaže Bojić.

– Ipak, to je knjiga koja ne raspiruje mržnju, već budi ono najplemenitije u čitaocu. Bitka na Košarama i dalje traje, i rat i dalje traje, samo što se moderni ratovi vode na potpuno drugačiji način: danas se osvajaju umovi, pre svega putem medija koji su najjače oružje, rekao je autor.

„Nisam želeo da izmišljam bilo kakve pričice, već da kažem samo istinu, ali da bude prilagođeno deci. Veliku zahvalnost dugujemo ovim junacima, danas prisutnim, i stručnim savetima da knjiga bude još bolja“, naglasio je pisac i dodao da bi u Holivudu sigurno svake godine neprestano snimali filmske serijale i TV serije na ovu temu da im se desila tako velika istorijska bitka.

– Na pitanje kako to jedna knjiga o ratu i ratovanju oplemenjuje dečju dušu, odgovorio sam jednom i uvek odgovaram isto: tako što ih uči da cene slobodu kao nešto za šta se vredi boriti, da uvek stanu u odbranu slabijih… Nadahnjuje i budi ono najplemenitije u svakome od nas – rekao je Miljević, koji je stvaranje ove knjige poverio tandemu već oprobanom na izdanju o srpskim herojima kroz vekove, upravo u periodu između dva boja na Kosovu.

Da su Košare „bitka koja i dalje traje“, osim pukovnika Đurkovića, istakao je i još jedan od učesnika tog modernog kosovskog boja, Darko Anđelković. On se zahvalio tvorcima knjige što su ih se najpre setili, a potom ih i okupili, ne bi li ostavili mladim generacijama u amanet ono najvažnije: primer kako se voli otadžbina i poštuje tradicija.

– Verujem da je bitka na Košarama čist dokaz da postoji Bog, koji nas je sve gore okupio, i dao nam da uspemo da zaustavimo agresora i sprečimo ga da ne prodre u našu zemlju – naveo je Anđelković.

– Sam Bog je spojio nas, šaku Srba, i omogućio da osujetimo plan šestrostruko jačeg neprijatelja. Nadam se da će ova knjiga vratiti decu tradiciji, navesti ih da poštuju žrtvu junaka sa Košara, ali i svoju otadžbinu, za koju smo mi uvek bili spremni život da damo, rekao je Anđelković.

Piše: Slavica Đukić