VEĆ 600 REZERVISANIH MESTA

Kompanija Virdžin Galaktik, u vlasništvu milijardera Ričarda Brensona objavila je u utorak da ponovo pušta u prodaju karte za let u svemir. U pitanju su komercijalni svemirski letovi.

 

Karte za let u svemir će javnosti biti dostupne od danas, po ceni od 450.000 dolara. Što uključuje depozit u iznosu od 150.000 dolara. Kompanija već ima oko 600 rezervacija u prvoj rundi prodaje karata.

let u svemir

Virdžin Galaktik radi na prodaji ukupno 1.000 mesta pre nego što počne komercijalno poslovanje.

“Planiramo da obezbedimo letove za naših prvih 1.000 klijenata čim za koji mesec krenemo s pružanjem usluge”, objavio je glavni izvršni direktor kompanije Virdžin Galaktik Majkl Kolglacijer. Nakon te vesti vrednost deonica kompanije porasla je za više od 10 odsto.

Početak komercijalnih letova bio je pokretna meta za Virdžin Galaktik. Otkako je kompanija osnovana 2004. godine, suočila se sa brojnim kašnjenjima i zastojima tokom svog razvoja i programa testiranja za let u svemir.

Kompanija je u oktobru prošle godine odložila komercijalne letove u svemir za poslednje tromesečje ove godine. Tada je vrednost deonica pala za 66 odsto.

Rezervacije za svemirski let uključuju pristup Zajednici budućih astronauta. Ona će članovima omogućiti učestvovanje u događajima, putovanjima i pripremama za putovanje u svemir.

U međuvremenu, glavni konkurent Virdžin Galaktik-a u, Blue Origin Džefa Bezosa, pokrenuo je tri uspešne misije sa posadom za poznate ličnosti i klijente koji plaćaju. (Blue Origin nije otkrio koliko koštaju njegove karte.)

Među kompanijama koja pokušava da pokrene svemirski turizam je i SpaceX Elona Maska.

Izvor: BIZLife