KUVANE ĆUFTE

Ako ih ne spremite, pogrešićete! Ako ih ne probate, opet greška! Sve u svemu, kuvane ćufte vuku grešku za greškom, ako se već za vreme jednog vikend ručka ne nađu na tanjiru pred nekim posebnim gostom, koji će vas zbog njih još više poštovati kao vrhunskog kulinara.

kuvane ćufte

Sastojci:

500 grama mlevenog mesa
1 jaje
1 glavica crnog luka
50 grama pirinča
1,5 kašika mešavine začina
1 kašika mlevene crvene paprike
2 lovorova lista
1,5 kašika brašna
500 mililitara paradajz sosa
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U veći sud stavimo mleveno meso, pirinač, pola kašike mlevene crvene paprike, 1 kašiku mešavine začina, sitno isečenu glavicu crnog luka, jaje, posolimo, pobiberimo i promešamo sastojke.

U šerpu, na šporetu, u provrelu vodu dodamo paradajz sos, lovorove listove i preostalu mešavinu začina. Nauljenim rukama uzimamo od smese, formiramo ćufte veličine jajeta i dodamo u šerpu. U manjoj šerpi, na šporetu, na zagrejano ulje stavimo brašno da se prži.

Kada zaprška dobije zlatnu boju sklonimo šerpu sa šporeta, dodamo preostalu mlevenu crvenu papriku i promešamo. Sadržinu u šerpi posolimo, a zatim neprekidno mešajući žicom za mućenje dodamo zapršku. Šerpu poklopimo i ostavimo sadržinu da se kuva tridesetak minuta.

U dublji tanjir serviramo prethodno skuvane rezance. Kašikom vadimo ćufte iz šerpe i stavimo na rezance. Prelijemo sosom iz šerpe i dekorišemo grančicom peršuna.

Prijatno!