ALTERNATIVNA TRADICIJA LEČENJA

Homeopatski lekovi za grip, kao što je to slučaj sa svim medikamentima ovog alternativnog načina lečenja, usmereni su na prepoznavanje i otklanjanje uzroka bolesti, a ne na lečenju simptoma. Ovo su najčešći lekovi za grip koje koriste homeopate!

 

Vreme od nešto više od dvesta godina, izveštaji hiljada homeopata o milionima lečenih osoba u tom periodu, daju nam podatke o najčešće korišćenim lekovima u stanju gripa.

homeopatski lekovi za grip

Bryonia: Prema iskustvu većine homeopata, ovaj lek najčešće odgovara stanju gripa. Akcenat je na tome da pokretanje pogoršava simptome pa osoba zbog toga želi da bude u miru i tišini. Često je prisutna glavobolja, bolovi u celom telu i suv kašalj, a pomeranje pogoršava sve simptome. Osoba može da bude iritabilna i ne smeta joj da ostane sama (u sobi na primer). Obično je zimljiva, pojačano oko 9 uveče, kada i temperatura dostiže vrhunac. Traži uglavnom hladna pića koja guta sporo i dugo. Ovo je grip u kome se simptomi razvijaju znatno sporije nego kod nekih drugih lekova. Postoji tendencija spuštanja simptoma na bronhije i pluća.

Gelsemium: Ovaj lek je u epidemiji 1918. godine spasao hiljade života! Tada su korišćena dva leka: već pomenuta Bryonia i Gelsemium, kako gde, ali Gelsemium više.

Simptomi se takođe polako razvijaju, a u opštem stanju najupečatljiviji su: dremljivost, pospanost i umor. Osoba obično spava tokom cele noći i većeg dela dana, a ipak je sve vreme iznurena. Često oseća jezu i žali se na hladnoću. Sve je boli, posebno kosti i mišići. Slabost svuda: u mišićima, noge ga ne drže, kapci padaju. Jeza se šeta gore-dole uz kičmu. Glavobolja počinje u potiljku i penje se naviše. Karakteristično je da se glavobolja pogoršava posle mokrenja i da se jeza i temperatura smenjuju. Kod visoke temperature osoba se ne znoji i nije žedna. Kao da je previše umorna čak i da pije. Zbog nevoljnog i teškog pokretanja mogu se pobrkati Bryonia i Gelsemium. Treba imati u vidu da Bryonia leži mirno celog dana zato što joj pomeranje izaziva pogoršanje, a Gelsemium leži zbog prevelikog umora.

Arsenicum: Verovatno jedan od najčešće primenjivanih lekova za stanje gripa, jer ima periodičnost simptoma koja ga čini posebno pogodnim u epidemijama, naročito u ranim fazama bolesti – pre nego što se bolest spusti sa gornjih na donje respiratorne organe. Ovde je ključni simptom da bolest nastupa ili ima izrazito pogoršanje usred noći, posebno između 1 i 2 sata. Osoba može da se probudi u to vreme sa jezom, prolivom ili povraćanjem. Naredne noći simptomi ponovo mogu da buknu u isto vreme. Izuzetna uznemirenost koju je nemoguće ne primetiti kao izrazit simptom. Intenzitet uznemirenosti i straha deluje preterano u odnosu na objektivno stanje. Zbog nemira se često pokreću, bilo da se prevrću po krevetu ili šetaju od kreveta do stolice i nazad, ali nikako ne mogu da se smire. To pojačano kretanje izaziva još veću i očiglednu iscrpljenost. Veoma su zimljivi. Osećaju žeđ, ali piju u veoma malim gutljajima.

Eupatorium: Ključni i najprimetniji simptom su bolovi u kostima. Većina obolelih od gripa ima bol u mišićima, a Eupatorium je indikovan kod osoba koje se žale na bol u kostima. To je bol kao da su kosti polomljene. Javlja se jaka glavobolja od koje osoba ne može da spava i koja izaziva uznemirenost. Kao da će se glava rasprsnuti. Teško se znoji, a ako se preznoji simptomi se smanje – svi osim glavobolje. Kašalj takođe pojačava glavobolju. Sa tako jakim i teškim bolovima, Eupatorium je koristan kod najtežih oblika gripa.

Nux vomica: Osoba kojoj je potreban ovaj lek je izuzetno zimljiva i obično ima neke digestivne tegobe kao mučninu ili crevne grčeve. Može da mu bude toliko hladno da čak ako samo dodirne hladno mesto na krevetu, oseti jezu u celom telu. Za razliku od grozničavog i zimljivog Arsenicum-a, ove osobe uglavnom ne osećaju strah.

Aconitum: Ovo stanje se razvija iznenada i veoma brzo i to je obično visoka temperatura, posebno posle izlaganja veoma hladnom, suvom i vetrovitom vremenu. Osoba je veoma uznemirena, kao i Arsenicum ima strah od smrti, a oseća pogoršanje u toploj sobi i noću.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Baptisia: Ovaj grip je praćen nekom vrstom delirijuma. Osoba može da postane konfuzna a glavobolja je ošamućuje. Stvarnost se čini iskrivljenom, čovek ima čudne osećaje i može da govori nešto čudno. Sve ga boli, kao da je izubijan po čitavom telu. Žali se da je krevet previše tvrd i neudoban. Grip nastupa iznenada. Simptomi su tako snažni, da osoba ima osećaj kao da su joj udovi rastavljeni u delove. Mnogo se znoji i stalno je žedan.

Rhus tox: Grip se javlja kao posledica izlaganja hladnom i vlažnom vremenu. Ukočenost i bolovi izazivaju nemir, pa se osoba bacaka i okreće po krevetu. Ovo može podsećati na Arsenicum, ali je razlika u tome što Rhus tox često menja položaj kako bi se fizički udobno smestio.

Phosphorus: Ovo je grip gde se simptomi veoma brzo spuštaju na pluća. Upečatljiva je snažna potreba za velikim količinama hladnih pića. Osoba želi da bude u društvu ukućana.

Mercurius: Kod ove vrste gripa javlja se smenjivanje toplog i hladnog. Bolno grlo, zadah, neprijatan ukus u ustima, preznojavanje. Često u blizini osobe osećamo miris bolesti.

Belladonna: Kao i Aconitum, kod samog početka izbijanja bolesti, obično u prva 24 sata. Simptomi mogu da se razviju zbog izlaženja napolje neposredno posle pranja kose ili kvašenja glave, odjednom. Ključno je usijano crvenilo lica istovremeno sa naglim povišenjem temperature, kao da je krv jurnula u glavu, obično oko 3 sata popodne. Zenice su proširene, osoba je iritabilna. Može da bude konfuzna i bunca. Smeta joj svaki spoljašnji nadražaj.

Na našem jeziku postoji nekoliko dobrih priručnika o korišćenju homeopatskih lekova za samo-pomoć. U njima možete pronaći koje potencije koristiti i na koji način davati lekove. Obično se koristi potencija 30C, ali i niže mogu biti korisne. Idealno je ako možete da dobijete instrukcije od profesionalnog homeopate.

Dobra stvar u vezi sa homeopatijom je da ne možete nikome da naškodite. S druge strane, lečenje u stanjima gripa, pa još ako ste i sami oboleli, ume da bude naporno i zbunjujuće.

Potrebno je sve vreme se baviti, posmatrati, razmatrati i odlučivati. A opet, taj trud i napor daju vam veliku prednost i korist u odnosu na čekanje u prepunim domovima zdravlja. Vrlo često onome koga lečite homeopatijom bude bolje za manje vremena nego što biste samo stigli da uđete u lekarsku ordinaciju. Da ne govorimo o lekovima koje dobijate a često su nepotrebni i nemaju efekta.

Za šta god da se odlučite, imajte uvek u vidu sledeće: ako su simptomi uporni, traju i pogoršavaju se, što pre potražite stručnu medicinsku pomoćZdrav razum mora da vam bude na prvom mestu!

Autor: Gordana Jujić

Izvor: Balkanopathy.com