MOŽE DA IZAZOVE I ASTMU

Stručnjaci otkrivaju koliko neredovno menjanje posteljine može da bude loše po zdravlje i koliko često treba da je menjamo!

 

Menjanje posteljine stvar je higijene, a prema različitim istraživanjima, ima ljudi koji u istoj posteljini spavaju čak pet nedelja!

menjanje posteljine

Nije stvar toga što će neko reći „fuj“ na vašu naviku, već stručnjak za spavanje Ejpril Mejer upozorava da neredovno menjanje posteljine može loše da utiče na zdravlje.

„Prosečna odrasla osoba odbaci oko gram i po kože tokom dana, a s obzirom na to koliko vremena provodimo u krevetu, velika količina toga ostane na posteljini. Ovi ostaci kože privlače grinje, jedan od najčešćih uzroka astme i alergijskih reakcija, uključujući kašljanje, curenje iz nosa, kijanje, svrab u očima, nosu, na koži. Idealna temperatura za grinje je između 15 i 21 stepena Celzijusa, što je takođe i preporučena temperatura za spavanje“.

Drugim rečima, posteljina je idealno mesto za grinje, a da biste sprečili da se to odrazi na vaše zdravlje, Mejerova kaže da posteljinu trebalo da perete jednom nedeljno, a ako spavate sami, jednom u dve nedelje.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

„Ako ne menjate redovno posteljinu, spavaćete u prljavoj posteljini punoj alergena, što može da izazove kašalj, kijavicu, curenje iz nosa, svrab na koži. Veći broj grinja takođe može da izazove astmu i astmatične napade. Takođe, zbog noćnog znojenja se u sobi povećava vlažnost, čime to postaje idealno mesto za bakterije i gljivice, što potencijalno sve pogoršava alergijske reakcije“, upozorila je Mejer.

Da biste bili sigurni da je vaša posteljina dobro oprana, treba da je perete na nekom od programa koji koriste vruću vodu, što znači ne ispod 60 stepeni. Ukoliko posteljinu iz bilo kog razloga perete na nižim temperaturama, onda bi bilo dobro da je ispeglate, kako biste je na ovaj način „dezinfikovali“.

Izvor: Mondo.rs