POSTHIRURŠKA HIPOTENZIJA

Nizak krvni pritisak posle operacije nije retka pojava i ona se dešava iz više razloga. U većini slučajeva to je privremeni problem bez posledica, ali u postoperativnom periodu neophodan je stalni nadzor lekara nad pacijentom.

 

Za većinu ljudi normalno očitavanje krvnog pritiska je oko 120/80 mmHg (milimetara živinog stuba). Međutim, bilo koja vrednost ispod 90/60 mmHg smatra se niskim pritiskom i on može da zabrinjava.

nizak krvni pritisak posle operacije

Nizak krvni pritisak (hipotenzija) se obično očekuje kod pacijenata nakon obavljene hirurške intervencije. Krvni pritisak može pasti tokom ili nakon operacije iz raznih razloga, ali je u većini slučajeva to privremeni problem koji obično ne izaziva neke posledice.

Međutim, u postoperativnom periodu potrebno je veoma aktivno nadgledanje pacijenta, jer veoma nizak krvni pritisak može dovesti do smanjenja snabdevanja kiseonikom koji dalje može dovesti do problema u radu srca i mozga.

Šta uzrokuje nizak krvni pritisak posle operacije?

Kao što je već rečeno, veliki broj pacijenata podvrgnutih operaciji suočava se sa smanjenjem krvnog pritiska. Ovo je često uzrokovano gubitkom krvi ili produženim efektima anestezije, a takođe kao uzroci mogu biti i alergijska reakcija, dehidratacija, srčani problemi ili neka od infekcija u telu.

U četiri najčešća uzroka spadaju hipovolemijski šok, kardiogeni šok, septični šok i anestezija.

1. Hipovolemijski šok

Ovaj uzrok nastanka niskog pritiska posle hirurške intervencije javlja se kada nema dovoljne količine krvi u organizmu. Jedna od najčešćih propratnih pojava je krvarenje, kada se krv izlije iz vena. Usled postojanja hipovolemijskog šoka krvni pritisak pada, puls se povećava, a smanjuje nivo izlučivanja mokraće.

2. Kardiogeni šok

Kardiogeni šok dešava se kada srce ne uspeva da se kontrahuje i efektivno pumpa krv. Ovaj tip šoka najčešće je uzrok infarkta miokarda ili srčanog udara. Do deset odsto pacijenata koji su doživeli srčani udar kao propratni efekat imaće kardiogeni šok, a od njih 40-70 odsto ne preživljava ovo stanje.

3. Septični šok

Kada je organizam pod infekcijom, arterije se šire i nema dovoljno krvi da bi se nastavio jak pritisak kroz krvne sudove. Kao rezultat toga krvni pritisak pada, ponekad veoma dramatično. Pacijent pod septičnim šokom obično ima groznicu i ubrzan mu je rad srca.

BioMind kapi protiv depresije

4. Anestezija

Lekovi koji su potrebni da pacijenta spreme za operaciju i uspavaju ga pre intervencije mogu da budu opasni po krvni pritisak i izazovu njegov pad. To može da se desi tokom operacije, ali i posle. Zato je veoma važno da čitav hirurški tim prati svakog pacijenta veoma pažljivo tokom čitave procedure i oporavka kako bi se osiguralo da će nizak krvni pritisak brzo biti brzo detektovan i lečen.

Kako se izboriti sa posthirurškom hipotenzijom?

Nizak krvni pritisak posle operacije obično zahteva pažljiv nadzor i određeni lekarski tretman. Sledeći saveti preporučuju se pacijentima za efikasnu borbu protiv niskog krvnog pritiska nakon operacije.

1) Ustanite i polako se krećite. Krvi treba vremena da teče kroz ljudski organizam, a nizak krvni pritisak može lako dovesti do nesvestica.

2) Nemojte piti kofein i alkohol. Oni mogu da vas dehidriraju i još više snize krvni pritisak.

3) Jedite male obroke. Prejedanje posle hirurške intervencije može ponekad dovesti do nižeg krvnog pritiska, tako da češće jedenje manjih obroka može da pomogne u smanjenju rizika.

4) Ostanite hidrirani. Najbolje je da se izbaci što više tečnosti i vode iz organizma.

5) Dodajte so u ishranu. Lekar bi čak mogao da prepiše tablete koje povećavaju unos soli, ali se ovo obavlja isključivo uz pažljiv nadzor lekara.

6) Nosite medicinske čarape. One mogu da povećaju krvnu cirkulaciju, što neminovno dovodi do rasta krvnog pritiska.

7) Uzimajte lekove propisane za lečenje niskog krvnog pritiska.