PITA NA FIORENTINSKI NAČIN

Pita na fiorentinski način pravi se od spanaća i sira, pa delimično podseća na domaću zeljanicu. Međutim, u ovaj veoma ukusni italijanski specijalitet idu još i mleveno meso, paradajz i beli luk.

pita na fiorentinski način

Sastojci:

1 kilogram kora za pitu
1 kilogram mlevenog mesa
600 grama spanaća
125 grama sira
30 grama putera
2 kašike paradajz pirea
1 kašika brašna
2 jaja
jedna kutija topljenog sira
2 češnja belog luka
90 grama kačkavalja
400 grama seckanog konzerviranog paradajza
ulje
so
mleveni crni biber
ZA BEŠAMEL:
30 grama putera
30 grama brašna
400 mililitara mleka

Način pripreme:

U rastopljenom puteru pržimo mleveno meso. Posolimo i pobiberimo. Dodamo brašno, konzervirani paradajz i paradajz pire. Dodamo izgnječeni beli luk, posolimo i pobiberimo.

Pripremamo bešamel sos. Rastopimo 30 grama putera. Dodamo 30 grama brašna. Nakon kratkog prženja, sipamo 400 mililitara mleka. Kada bešamel dobije potrebnu gustinu, nakon 15 minuta, sklonimo sa šporeta. Dodamo topljeni sir i vratimo na šporet.

Prethodno očišćen i posoljen spanać izdinstamo i stavimo u drugi sud. Dodamo rendani kačkavalj i sir, a potom dodamo bešamel sos. Promešamo i dodamo dva jaja. Isprženo mleveno meso stavimo u nauljeni keramičku tepsiju. Nanesemo smesu od spanaća.

Na radnoj površini, prvu koru za pitu premažemo rastopljenim puterom. Uvijemo u veličinu tepsije i prekrijemo sloj spanaća u tepsiji. Na radnu površinu stavimo drugu koru. Premažemo puterom. Na isti način poređamo polovinu kora. Isečemo na pola i zgužvamo. Nanesemo u tepsiju. Nastavimo da ređamo 2-3 nauljene kore jednu na drugu. Ponovimo postupak sa svim korama. Pečemo 25 minuta na 200 stepeni.

Sečemo na parčad i ređamo na činiju za serviranje, pa preko nanesemo rendani parmezan.

Prijatno!