NOVI USPEH OKEAONOLOGA

Naučnici s Instituta za more i priobalje Univerziteta u Dubrovniku potvrdili su novu vrstu meduze na osnovu jedinke koja je pronađena 2020. godine u Rovinju.

 

Zaposleni spomenutog univerziteta su potvrdili da je nova vrsta meduze pronađena tokom boravka njihovih naučnika u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković te da je pronalazak nove vrste potvrđen genetičkim metodama.

meduze

Nova vrsta je nazvana aurelia pseudosolida. Istraživanje je objavljeno u magazinu Water.

Sprovedeno je u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd, a njih finansira Hrvatska fondacija za nauku, čiji je nosilac Institut za more i priobalje.

Sa Univerziteta u Dubrovniku su naglasili da je pravilo struke da se sav materijal na osnovu kojeg je opisana nova vrsta mora uskladiti u prirodnjačkim muzejima kako bi bio dostupan ostalim naučnicima za buduća istraživanja.

Iz tog razloga je ova nova vrsta meduze uskladištena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Napomenuli su da je ovo već druga nova vrsta meduze koja je potvrđena u proteklih deset godina u Jadranu. Vrsta mawia benovici je pronađena 2014. godine. Nazvana je po hrvatskom planktologu i ekologu Adamu Benoviću.