SPIRITUALNO SLIKANJE

Iako na prvi pogled može tako delovati, simboloterapija nije samo slikanje i tumačenje, već joj prethodi više stanje svesti.

 

Poznato je da umetnost i kreativno izražavanje na ljude deluju lekovito i oslobađajuće, a neretko se takozvana art terapija primenjuje i u psihoterapeutskom radu. Važno je reći da ona nije namenjena isključivo kreativcima, već svima koji žele da bolje upoznaju sebe.

simboloterapija

Ove slike rezultat su primene simboloterapije, odnosno spiritualnog slikanja kojim se delovi unutrašnjeg sveta pojedinca prenose na platno. Slike stvorene tim putem prikazuju specifičnu energiju koja predstavlja putokaz ka pronalasku odgovora na lične probleme. Gledajući ih, stiče se utisak da terapija nije nešto što je nužno dosadno i jednolično, a da je tako, potvrđuje i Dunja Cigić Gavrilović, osnivač simboloterapije.

„Koristimo i levu i desnu hemisferu mozga što retko koji terapijski pravac može da obuhvati. Pre svega,desna moždana hemisfera, gde se nalazi naš kreativni potencijal je jako zanemarena, zapostavljena i sama kreativnost koja se nalazi u svakoj osobi negde je stavljena po strani, a logika, racionalni deo razmišljanja i funkcije leve moždane hemisfere su dosta dominantne još uvek, mada se to menja“, rekla je dr Dunja Cigić Gavrilović, psihoterapeut.

BioMind kapi protiv depresije

Iako na prvi pogled može tako delovati, simboloterapija nije samo slikanje i tumačenje, već joj prethodi više stanje svesti, odnosno proces kroz koji Dunja, doktor psiholoških nauka, psihoterapeut i profesor, svoje klijente brižljivo vodi. Reakcije ljudi su pozitivne, pa slike uglavnom ponesu sa sobom, dok u Dunjinom prostoru ostaju uglavnom njene, jer i sama uživa u procesu koji je stvorila za druge.

Slike nastaju najčešće akrilnim ili vodenim bojama kojih se, nakon niza godina, mnogi hrabro prihvate.

O jeziku simbola u 19. i 20. veku prvi su govorili Jung i Grof, a na naš komentar da se danas interesovanje za to povećava, Dunja kaže da bi volela da je tako, jer smatra da su pojavom veštačke inteligencije funkcije leve moždane hemisfere umnogome iscrpljene, te da sada možda dolazi period stavljanja akcenta na kreativnost, inovativnost, fantaziju i maštu- stvari koje su za svakog čoveka u suštini prirodno stanje kojem se samo treba vratiti.

Izvor: RTV.rs