RAZLIKE U ZNOJENJU

Šta uzrokuje hladan znoj, a šta onaj „topliji“ i koji je opasniji po zdravlje? Evo šta kažu lekari na ovu temu.

 

Hladan znoj u kombinaciji sa temperaturom ukazuje na to da je neophodno da se hitno obratite lekaru!

hladan znoj

Po rečima stručnjaka, znojenje može da znači dve stvari: intoksikaciju (trovanje) ili unutrašnje pregrevanje. U prvom slučaju znoj je obično hladan, u drugom topliji, a nijedna od ovih manifestacija nije bezazlena.

„Kada je znoj hladan, svakako morateda obratite pažnju na pluća, jer može biti reč o upalnom procesu ili pogoršanju neke hronične bolesti. Tada je potrebno da odmah izmerite temperaturu, i ako je povišena, neophodno je da se obratite lekaru. To je loš pokazatelj, znak da se telo bori sa bolešću“, upozoravaju lekari.

Stručnjaci napominju i da ukoliko „izbacujete“ ogromne količine hladnog znoja to ukazuje na hiperhidrozu, što govori o tome da vam je virus napao telo i da se ono bori. Tada je veoma važno da konsultujete sa lekarom koji će predložiti dalje korake.

Preterano znojenje može da ukazuje i na druge tegobe i složenije bolesti.

„Preterano znojenje je bolest i najčešće je reč o problemu u endokrinom sistemu. Obično ume da bude praćeno i tahikardijom, zbog čega mnogi traže pomoć kardiologa, ali zapravo je problem u više endokrinološki“, upozoravaju lekari.

Izvor: Mondo