NEOBIČNA GRAĐEVINA

Arhitektonski studio MVRDV projektovao je zgradu čija će površina biti prekrivena solarnim panelima. Nazvana je Sun rock i očekuje se da će proizvoditi oko milion kWh zelene energije godišnje. Ovim će zgrada zadovoljavati svoje potrebe, a višak nergije će slati u distributivnu mrežu.

 

Sun rock je naručila tajvanska državna energetska kompanija Taipower i koristiće ga kao centar za posetioce, ali i za skladištenje i održavanje opreme za obnovljivu energiju. Veći deo zgrade biće prekriven solarnim panelima, ali su predviđeni i prozori i otvori za prirodnu ventilaciju.

sun rock

Da bi se bolje razumela količina energije od milion kWh koju će zgrada proizvoditi, treba uzeti u obzir da prosečna američka kuća koristi oko 11.000 kWh godišnje.

Mesto na kome će se Sun rock nalaziti dobija značajnu količinu sunčeve svetlosti tokom cele godine, a zaobljeni dizajn omogućava da se ona maskimalno iskoristi, ističu arhitekte. Fasada ima niz nabora koji podržavaju panele i podešeni su tako da se proizvede što veća količina enegrije.

Zgrada može da izdrži najmanje 4.000 m2 fotonaponskih panela, koji bi generisali milion kilovat-sati čiste energije godišnje – količinu energije ekvivalentnu sagorevanju 85t sirove nafte. Sun rock će biti potpuno samodovoljan, a u razmatranju su opcije dodavanja još panela, čime bi proizvodnja mogla da dostigne i 1.7 miliona kWh godišnje, navode arhitekte.

Ova neobična građevina imaće 12.900 m2, a u njoj će se nalaziti radionica za održavanje opreme, skladište i kancelarije. Na prvom spratu će galerisjki prostor omogućiti posetiocima pogled na održavanje opreme, dok će se na poslednjem spratu naći još jedna galerija, a na krovu će biti terasa sa drvećem za posetioce i zaposlene. U atrijumu će biti „soba sa podacima“ u kojoj će u realnom vremenu moći da se prati količina obnovljive energije koju Taipower generiše.

Sun rock bi trebalo da bude završen 2024. godine.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs