JEDINSTVEN SLUČAJ

Švajcarska snouborderka Patricija Kumer jedina je nevakcinisana sportistkinja koja će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama (ZOI) u Pekingu.

 

Patricija Kumer je prošla obaveznu izolaciju u Kini od 21 dana, a odluku o tome da će nevakcinisana nastupiti u Pekingu donela je pre godinu dana.

patricija kumer

„Nisam protiv vakcinacije, ali imam nekoliko razloga koje želim da zadržim za sebe. Ne moram nikome da se pravdam”, izjavila je švajcarska snouborderka.

Kumer je pre pet pet dana prebačena u olimpijsko selo.

„U izolaciji sam i dalje u sobi, mogu samo da odradim trening na snegu. Hranu mi donose u sobu i testiraju me dvaput dnevno”, otkrila je ona.

Švajcarkinja je olimpijska šampionka iz Sočija u paralel veleslalomu, a u ovoj disciplini će se takmičiti osmog februara.

Inače, Zimske olimpijske igre, 24. po redu, svečano su otvorene danas na Nacionalnom stadionu u Pekingu.

Svečanom otvaranju prisustvovao je generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, predsednik Kine i predsednik Centralne vojne komisije Si Đinping, koji je proglasio Igre otvorenim.

Otvaranju su prisustvovali i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah, generalni sekretar UN Antonio Gutereš, šefovi država i vlada, članovi kraljevih porodica iz više od 30 zemalja uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Moto Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara „Zajedno za zajedničku budućnost”, predstavlja epohalni poziv koji Kina upućuje svetu na zajedničke napore za stvaranje lepe budućnosti, ali i slikovit odraz ideje izgradnje zajednice zajedničke budućnosti u oblasti olimpijskog pokreta.

Današnji dan je po lunarnom kalendaru „Početak proleća”, prvi od 24 solarna termina, što označava početak novog života. Zimske olimpijske igre se otvaraju danas, u Pekingu, prvom u istoriji gradu organizatoru dvostrukih olimpijskih igara, što nosi i simboliku da će svetlost Zimskih igara osvetliti put čovečanstva ka solidarnosti, miru i prijateljstvu.

Zimske olimpijske igre u Pekingu predstavljaju prvi globalni sveobuhvatni sportski događaj, koji se održava po predviđenom roku od izbijanja epidemije koronavirusa.

Na igrama će se takmičiti gotovo 3.000 sportista iz oko 90 zemalja i regiona. Igre u Pekingu uključuju više takmičenja i donose više zlatnih medalja nego bilo koje prethodne Zimske olimpijske igre.