KORISTAN ZA SVE

Grejpfrut je deo porodice citrusa i raste u grozdovima na drveću, poput grožđa – a kaže se da mu odatle potiče i ime.

 

Grejpfrut dolaze u raznim bojama uključujući žutu, ružičastu i crvenu, a imaju različite ukuse, od slatkog, gorkog, pa do kiselog.

grejpfrut

Bogat antioksidansima

Grejp pruža niz korisnih i zaštitnih hranjivih materija i biljnih jedinjenja koji imaju antioksidativna svojstva. To znači da pomažu u zaštiti ćelija od potencijalnog oštećenja uzrokovanog nestabilnim molekulima zvanim slobodni radikali.

Konkretno, dobar su izvor beta-karotena koji se u telu pretvara u vitamin A, a smatra se da smanjuje rizik od hroničnih stanja, uključujući makularnu degeneraciju. Grejp je takođe koristan izvor likopena koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka.

Može podržati zdravlje srca

Godine 2012. Američko udruženje za srce objavilo je izveštaj koji sugeriše da ishrana bogata određenim flavonoidima, jedinjenima koji se nalaze u agrumima, uključujući grejp, može smanjiti rizik od moždanog udara kod žena. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se tačno razumelo zašto je to tako.

Grejpfrut je bogat kalijumom i vlaknima, kao i zaštitnim antioksidansima koji mogu pomoći u kontroli krvnog pritiska i nivoa holesterola. Studije na ljudima pokazale su korisnu ulogu grejpa, a posebno crvenog grejpa, u poboljšanju nivoa holesterola, naročito kod onih koji pate od ateroskleroze.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Može pomoći kod mršavljenja

Iako ima malo kalorija i puno vlakana, konzumacija grejpa verovatno neće doneti dramatičan gubitak težine koji se promoviše u nekim modernim dijetama, ali postoje neki dokazi koji upućuju na to da bi konzumacija grejpa mogla da bude od neke pomoći.

12-nedeljno japansko istraživanje proučavalo je efekte grejpa u odnosu na placebo, a došlo je do značajnog smanjenja težine, kao i nivoa glukoze u krvi kod onih učesnika koji su konzumirali pola grejpa pre jela.

Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Studije na životinjama ispitale su korisnu ulogu soka od grejpa u smanjenju nivoa glukoze u krvi i poboljšanju insulinske rezistencije. To je dodatno potkrepljeno većim unosom voća i zelenog povrća koji je povezan sa značajno smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Može da utiče na bolju funkciju mozga

Postoje neka obećavajuća istraživanja o ulozi flavonoida u ishrani i poboljšanju pamćenja i kognicije, kao i prevenciji neurodegenerativnih stanja. Međutim, prerano je reći ima li grejpfrut značajan uticaj na zdravlje mozga.

Izvor: Krstarica