HARAJU, JER ZNAJU DA NEĆE DUGO

Ovo mišljenje Svetog Nikolaja treba da se ukleše na ploču i postavi u Skupštinu i Predsedništvo. Oni koji vode narod, kaže srpski vladika, zavađaju taj isti narod radi svog ćara.

 

Možda bi trebalo uvesti ili bar razmisliti o uvođenju posebnog dela pri činu inauguracije predsednika da se onom ko dolazi na vlast sve ovo što sledi pročita kao upozorenje. Ovako je govorio sveti srpski vladika.

oni koji vode narod

„Oni koji vode narod, ne vode nego ga zavode, šta ćeš činiti s njima, Gospode moj? Zavađaju narod radi svoje koristi, i kad se narod zbuni i uzbuni, oni se izmiču sa vlasti i u miru jedu izlaganu dobit. Krive svoje protivnike, a idu stazama njihovim. Od njihove galame mudrac ne dolazi do reči.

Laskaju glupaku i nasilniku samo da dođu do prvih mesta. Posvednevno pišu knjige i objavljuju zlo svojih srodnika, da bi skrili svoje zlo.

Nemoćni su da učine pravdu narodu, nego ga zastrašuju plašeći ga gorom nepravdom prošlih vremena.

Haraju za sebe i za prijatelje svoje, jer znaju da neće dugo.

Šta ćeš činiti s njima pravedni Gospode?

Učinili su oni sve, i ja nemam šta da činim, nego da ih ostavim sebi. Zaista, neće jesti svoju dobit u miru, nego će je potrošiti na daće svojih rođaka.

Osiromašiće i miševi će im proletati koz podrtu košulju. Snevaće bune prevarenih i poharanih, i dizaće se u ponoći, prestrašeni i oznojeni. Biće im dug život, da bi im kazna bila duža.

Doživeće da vide svoj dom u zgarištu i bežaće iz svoje zemlje, gladni i bolesni, i neće smeti izgovoriti svoje ime ni pred kim.

Gledaće tuđince u svojoj zemlji i prosiće komad hleba od njih.

Gore će biti državi njihovoj nego rimskoj. Jer imadoše Rim za primer i ne poučiše se.

Gore će biti narodu njihovom, koji ih je rodio, nego narodu jevrejskom. Jer imadoše primer naroda jevrejskog i ne poučiše se.

Slušaće kletve svoga imena, i neće smeti poviriti na prozor.

Gledaće svoj narod gde ga vezane u povorkama vode, i bojaće se za sebe.

I slušaće, i u snu i na javi, proklinjanja svoga imena, i drhtaće a neće moći umreti“.