INCIDENT NA NOVOM BEOGRADU

Dva učenika četvrtog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“, koje je Hitna pomoć odvezla sa nastave, dobro su i pušteni su kući. Do incidenta je došlo kada je njihova drugarica aktivirala biber-sprej koji je nosila u torbi.

 

Učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Branko Radičević“ na Novom Beogradu aktivirala je biber-sprej i ne znajući kako se njime rukuje.

biber sprej

Kako tvrde u školi, incident se dogodio slučajno, iako nije sasvim jasno otkud desetogodišnjem detetu suzavac u školskoj torbi. Direktorka kaže da je škola odmah reagovala, obavestila školskog policajca i pozvala Hitnu pomoć.

„Sve se to dešavalo tokom četvrtog i petog časa. Ostali učenici su radili uobičajno, a druga smena ide svojim tokom“, kaže Suzana Lipić, direktorka OŠ „Branko Radičević“.

Aktiviranje biber-spreja je kod ostalih učenika izazvalo suzenje očiju, jak kašalj, vrtoglavicu i mučnine.

„Hitna pomoć je odvela dva učenika na dodatna ispitivanja jer su imali malo više naglašene simptome. Konsultovaćemo se sa Ministarstvom prosvete, u svakom slučaju, uradićemo sve da ubuduće ne dolazi do toga. Ako je potrebno, sankcionisaćemo takav postupak“, dodaje Lipićeva.

Zakon o oružju i municiji upotrebu gasnih sprejeva, ali i uređaja za izazivanje elektrošokova dozvoljava tek kada dođe do nasilja. Takođe je zabranjeno da mlađi od 16 godina nose suzavac.

Zakon ne predviđa mogućnost da bilo ko pregleda šta se nalazi u đačkoj torbi. Ovoga puta, srećom, teže posledice su izbegnute. Možda je zato pravo vreme da se neki časovi posvete tome šta je dozvoljeno u školi, a šta ne.

Ko kupuje biber sprej

Biber-sprej izaziva crvenilo, kašalj, bol u grudima. On je na bazi crvene paprike, a posle pola sata prolazi neželjeno dejstvo. U jednoj od prodavnica u Beogradu kažu da se prodaje i do 20 komada na dan.

Kupuju ga i momci devojkama, kupuju ga i devojčice, ali i roditelji deci.

Suzavac je zakonom zabranjen. Biber-sprej se može nabaviti i preko interneta. Kažu da ga kupuju čak i bake.

Prema Zakonu o oružju i municiji, biber-sprej se vodi kao sredstvo za ličnu zaštitu. Smeju da ga koriste i kupuju samo stariji od 16 godina.

Izvor: RTS