KLJUČNE HEMIJSKE REAKCIJE

Savet biohemičara je da, ukoliko želite da skinete masne naslage, nije važno šta jedete, već na koji način.

 

Nagli skokovi i padovi šećera u krvi izazvani jedenjem hrane bogate šećerom mogu podstaknuti niz hemijskih reakcija koje pospešuju starenje i povećavaju mogućnost pojave bolesti.

masne naslage

Međutim, možete preduzeti nekoliko jednostavnih koraka kako biste izjednačili nivo šećera u krvi i tako dramatično poboljšali svoje zdravlje i vitalnost. Štaviše, to ne znači da se morate odreći čaše vina, parčeta torte ili porcije testenine.

Šećer (glukoza) igra ključnu ulogu u probavi

Glukoza se oslobađa kada probavni sistem razgrađuje hranu, a zatim prelazi u krvni sistem za „dostavu“ po telu do ćelija gde se koristi za energiju.

Ako cirkuliše više glukoze nego što je ćelijama potrebno, kao rezultat prekomerne konzumacije visoko obrađene ili slatke hrane oslobađa se hormon insulin kako bi uklonio glukozu iz krvnog sistema i sačuvao je kao mast za buduću moguću upotrebu.

Obroke započnite salatom ili grickanjem nekog povrća

Jedan od najvažnijih saveta biohemičarke Džesi Inčauspe je da svaki obrok započnete, kad god je to moguće, salatom ili tanjirom zelenog povrća. Ključ je unos vlakana u creva pre nego što pojedete nešto drugo.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Pametni koktel za suzbijanje želje za slatkim

Umešati kašiku sirćeta u visoku čašu vode i pijuckati pre jedenja keksa, čokolade ili testenine izvrstan je način da izravnate svoju krivulju glukoze i zaustavite porast insulina. To je pametan način da obuzdate želju, ukrotite glad i sagorite masnoće.

Možete koristiti bilo koje sirće, ali jabukovo sirće ima najbolji ukus. Ovo deluje, jer sirćetna kiselina privremeno deaktivira enzim alfa-amilazu koji pretvara šećere i skrob u glukozu. Takođe, kada sirćetna kiselina uđe u krvotok, prodire u mišiće, podstičući ih da brže proizvode glikogen – što dovodi do manjeg čuvanja glukoze u obliku masti.

S mnogo manje slobodnog protoka glukoze u vašem telu imaćete manji skok glukoze i manje insulina u vašem sistemu. Štaviše, sirćetna kiselina ima izvanredan učinak na DNK – govori joj da se lagano reprogramira kako bi naše ćelije sagorevale više masti.

Izvor: Index.hr