NEUTRALISANJE ŠTETNIH POSLEDICA

Da bi ispravili efekte koje neminovno donosi radioterapija u tretmanu otklanjanja maligniteta, pacijenti oboleli od raka okreću se aloji, biljci poznatoj po antioksidativnim i protivupalnim svojstvima.

 

Jedna od najpoznatijih biljaka na planeti, aloja, uzgaja se u mnogim delovima sveta zbog svojih lekovitih koristi. Najranija upotreba aloje kao prirodnog leka seže pre otprilike 6.000 godina kada su stari Egipćani otkrili njena svojstva za negu kože i čišćenje, a danas ima primenu i u otklanjanju neželjenih efekata koje izaziva radioterapija pri lečenju karcinoma.

radioterapija

Danas je aloja i dalje popularna za negu kože i široko se smatra efikasnim lekom za različite probleme s kožom, čak i one izazvane oštrim tretmanima kao što je zračenje. Zbog široke upotrebe aloje među pacijentima obolelih od raka, istraživači sa St. John Fisher koledža u Njujorku odlučili su da istraže njenu efikasnost u lečenju ili sprečavanju štetnih efekata povezanih sa lečenjem maligniteta.

Radioterapija je vrsta lečenja koja ima za cilj da uništi maligne ćelije. Tokom ove terapije, visokoenergetski snop je usmeren na tačno mesto tumorskih ćelija. Tada je dozvoljeno da zračenje iz snopa ošteti ćelije raka uništavajući njihov celokupni genetski materijal. Iako radioterapija može efikasno ubiti ove ćelije, ona takođe uništava i normalne ćelije u ovom procesu. Uz to, ovaj tretman izaziva mnoge neželjene efekte, uključujući umor i probleme povezane sa kožom poput suvoće, svraba, plikova i ljuštenja.

Mnogi pacijenti oboleli od raka moraju da se podvrgnu radijacijskoj terapiji i na taj način podležu negativnim posledicama. Da bi ispravili ove efekte, posebno one koji uključuju kožu, pacijenti oboleli od raka okreću se aloji koja je poznata po svojim antioksidativnim i protivupalnim svojstvima. Tokom godina, istraživači su sproveli više kontrolnih ispitivanja kako bi procenili efikasnost ove lekovite biljke u rešavanju problema kože povezanih sa zračenjem.

Prema istraživačima sa njujorškog koledža, aloja se koristi ne samo za kožne reakcije izazvane zračenjem, već se koristi i za lečenje proktitisa. Proktitis je upala rektuma (anusa), stanje od kog obično pate pacijenti sa karcinomom jajnika, prostate i rektuma.

Sweden bitter oglas 900px

U svojoj analizi, istraživači su proučili prethodna istraživanja o upotrebi aloje i otkrili da, iako sama biljka možda nije efikasna u profilaksi ili lečenju štetnih efekata radijacije kod pacijenata sa karcinomom dojke, može se koristiti u kombinaciji sa blagim sapunom za lečenje neželjenih kožnih reakcija izazvanih zračenjem.

Istraživači su takođe izvestili da je aloja pokazala delotvornost kao lek za kožu kada su kumulativne doze zračenja premašile 2.700 cGi za akutni proktitis.

Uprkos kontradiktornim nalazima, istraživači su pronašli dokaze koji podržavaju upotrebu aloje u lečenju problema kože izazvanih zračenjem.

Ostale medicinske upotrebe aloje

Aloja je lako prepoznatljiva po debelim, šiljastim i mesnatim zelenim listovima. Ovi listovi sadrže gel koji se uobičajeno koristi u kozmetici i za negu kose. Kaže se da je sveži gel od aloje odličan hidratantni i antibakterijski materijal koji se može naneti direktno na kožu kako bi se rešio trenutni problem, kao što su manje posekotine ili iritacija.

Evo još nekih načina upotrebe aloje:

  • brzo zarastanje opekotina
  • ispiranje usta radi smanjenja zubnog plaka
  • lek za čireve na ustima
  • prirodni laksativ za ublažavanje opstipacije
  • gel protiv starenja kože koji poboljšava njenu elastičnost
  • tradicionalni lek protiv dijabetesa