SREDSTVO ZA SAMOODBRANU

Biber sprej je uglavnom baziran na kapsicinu (oleoresin capsicum ili OC) kao aktivnom sastojku. U pitanju je ulje koje se dobija iz ljute papričice.

 

Biber sprej bi trebao da se zove „sprej od papričice“ ako bi naziv izveli od biljke od koje se proizvodi njegov glavni sastojak – kapsicin.

biber sprej

Najranija upotreba „biber spreja“ počinje još u ratovima koje su vodili Maje i Asteci, kada su počeli da spaljuju ljute papričice na velikim lomačama, i tako dobijeni dim je kod napadača izazivao masovno kašljanje, suzenje, i osećaj pečenja na koži. Naravno uvek je postojala opasnost da i branioci budu zadimljeni ako bi se pravac vetra promenio. Španskim osvajajnjem Meksika ljute papričice se šire po svetu, ali njihova upotreba na zapadu u vojne svrhe ili svrhu kontole nereda prestaje sve do Prvog svetskog rata.

Međutim, dolaskom ljutih papričica na Daleki istok, stvari postaju interesantnije i mnogo „ljuće“. Kineski i japanski zapisi iz perioda 18. veka govore da je policija tokom potere koristila prah ljutih papričica da bi onesposobila i kontrolisala kriminalce. Na indijskom potkontinentu u regiji Asam oštra klima je pogodovala uzgoju ekstremno ljutih čili papričica pod nazivom Naga Džolokija i But Džolokija (Naga Jolokia, Buth Jolokia). Ove dve vrste su toliko ljute da su do 2007 držale svetski rekord po skovilovoj skali ljutine, sa vrednošću od preko 1 milion SHU. Odeljenje za istraživanje i razvoj pri indijskom ministarstvu odbrane je 2009. napravilo „čili granate“ bazirane na prahu But Džolokija papričice, koje su uspešno iskorišćene u avgustu 2015. za isterivanje terorista iz pećina.

Na zapadu se od 1960. kapsicin dobijen iz čili papričica koristio u sprejevima za odbranu od napada divljih životinja, naročito medveda, a kao sredstvo za kontrolu nereda i za samoodbranu se koristi negde od ranih 1990.

Da bismo bolje informisali čitaoce o ovoj temi, odlučili smo se na telefonski razgovor sa Nemanjom Antićem, vlasnikom i urednikom portala www.militaryshop.rs koji između ostalog u ponudi ima i širok asortiman biber sprejeva.

Gospodine Antiću, čitaocima smo približili temu biber sprejeva kroz istoriju i razvoj njihove taktičke i tehničke primene. Možete li nam reći nešto više o trenutnoj situaciji sa upotrebom biber spreja kod nas, pre svega da li su nošenje i primena dozvoljeni i regulisani zakonom?

– Naravno, hvala na pozivu i razgovoru. Biber sprejevi, odnosno njihovo nošenje i upotreba su regulisani zakonom o oružju i municiji. Član 26. zakona navodi da punoletna lica mogu nositi gasne sprejeve i uređaje za izazivanje elektrošokova, a da lica starija od 16 godina mogu da nose gasne sprejeve. Njihova upotreba je dozvoljena samo za samoodbranu, što su prodavci ovih sredstava dužni da naglase kupcu.

Nemačke Biber Sprejeve Pogledajte Ovde –

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/taktika/suzavac-biber-sprej/biber-sprejevi-kks-nemacka/

Primetili smo da na tržištu postoji mnogo brendova biber spreja, imate li neku preporuku u smislu proizvođača?

– Tačno je da postoji mnogo brendova, mi na www.militaryshop.rs nudimo proizvode pet renomiranih svetskih proizvođača, Sabre Red i Guard Dog nam dolaze iz Amerike a KKS, Balistol i Euro Security iz Nemačke. U širokoj su upotrebi u zemljama porekla, pored civila ih koriste policija i službe obezbeđenja i svi poseduju ISO sertifikate o kvalitetu i bezbednosti upotrebe.

Koje su bitne karakteristike na koje bi kupac trebao da obrati pažnju prilikom nabavke biber spreja?

– Velika većina naših biber sprejeva može da se koristi univerzalno, za sve namene za koje takvo sredstvo odbijanja može da služi – odbrana od napadača ili grupe, odbrana od pasa ili čak odbrana od divljih životinja – medveda, vuka ili šakala. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na vrstu potencijalnog napadača i uslove u kojima bi do upotrebe spreja došlo i u skladu sa tim izabrati adekvatan sprej. Na primer, ukoliko se očekuje upotreba na otvorenom prostoru, gde može da bude i vetrovito, preporuka je da se uzme sprej koji raspršuje kapljice gela ili pene. Takav sprej je manje osetljiv na vetar, ima mnogo tanji mlaz, precizniji je i ima veći domet, čak i do 6 metara, što umnogome olakšava odbranu na distanci. Međutim za odbranu od napadača u zatvorenom prostoru, ili na otvorenom ali gde je preciznost u upotrebi nužno manja, ako se napadač kreće brzo ili ako je u pitanju odbrana od napada psa, treba razmotriti sprej koji raspršuje maglu. On zahteva manju preciznost u rukovanju a jednako je efikasan u zaustavljanju napadača. Takođe, ako se bira sprej koji je namenjen za kampovanje i boravak u prirodi, gde postoji mogućnost susreta sa divljim životinjama, potrebno je izabrati sprej veće zapremine i veće koncentracije kapsicina. Važno je reći da se upotreba biber spreja izbegava u vrlo skučenom prostoru, kao što je lift, naročito ukoliko je u pitanju sprej koji raspršuje maglu, jer kapljice mogu da se odbiju od površine i eventualno vrate ka braniocu.

Američki Biber Sprej Pogledajte Ovde –

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/taktika/suzavac-biber-sprej/biber-sprejevi-sabre-red-usa/

Da li su svi biber sprejevi istog hemijskog sastava?

– Biber sprejevi su uglavnom bazirani na kapsicinu (oleoresin capsicum ili OC) kao aktivnom sastojku. U pitanju je ulje koje se dobija iz ljute papričice i još nekih biljaka iz roda Kapsikum. Pored sprejeva baziranih na kapsicinu postoje i oni bazirani na fenacil hloridu (2-Chloroacetophenone ili CN). Koncentracija ovih aktivnih sastojaka odlučuje o „snazi“ dejstva spreja i kod kapsicinskih biber sprejeva se kreće od 10 do čak 18% u slučaju brendova Sabre Red i Guard Dog i vrednosti im se po Skovilovoj skali kreću od 2,4 miliona SHU na više.

Da li korišćenje biber spreja ostavlja trajne posledice po napadača nakon primene?

– Kao sredstvo za zaustavljanje i odbijanje napada, biber sprejevi su zamišljeni i napravljeni tako da njihova upotreba ne ostavlja trajne posledice po napadača, ali moram da naglasim, biti poprskan biber sprejem nije nimalo prijatno. Po rečima ljudi koji su prošli to iskustvo osećaj je kao da je celo lice, oči, nos i usta odjednom zahvatio plamen. Oči se trenutno zatvaraju i počinje da se izlučuje enormno velika količina suza a dah se skraćuje i otežano se diše zbog dejstva spreja na sluzokožu nosa i grla. Iako vrlo neprijatne posledice traju do 90 minuta, osim što crvenilo očiju može da traje i do 24 časa. Ukoliko se neko slučajno ili greškom izloži dejstvu biber spreja potrebno je isprati oči i lice velikom količinom vode ili slanog rastvora uz što manje trljanja i sačekati da dejstvo spreja prestane. Moguće je naći savet da se za ispiranje koriste uljani ili preparati na bazi magnezijuma, ali su višestruka istraživanja pokazala da to ne utiče bitno na smanjenje simptoma pečenja kože i izlučivanja suza.

Gospodine Antiću, hvala na izdvojenom vremenu i pojašnjenju detalja vezanih za biber sprejeve.

– Nema na čemu i hvala na pozivu.

Kompletnu ponudu biber sprejeva pogledajte ovde –

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/taktika/suzavac-biber-sprej/