FILM O SRPSKOM MANČESTERU

U bioskopima širom zemlje 10. marta počinje da se prikazuje film „Bilo jednom u Srbiji“. Reč je o melodrami sa elementima komedije reditelja Petra Ristovskog i autora i producenta Zvonimira Šimuneca.

 

Kako je bilo jednom, ali zaista, u Leskovcu, na početku XX veka, pripoveda film Bilo jednom u Srbiji.

bilo jednom u srbiji

Glumac Nemanja Oliverić igra jednu od glavnih uloga, pa podseća da je posle Velikog rata Mančester u svetu bio simbol uspeha i buđenja industrije, pre svega tekstilne industrije.

„Nekim čudom i mi smo dobili jedan grad, jednu malu sredinu, koja je uspela da se probudi, da se pokretne duh ljudi iz te klonulosti koju je donelo stradanje u ratu i uspeo je da zasluži epitet Mali Mančester“, navodi Oliverić.

Tokom i posle Prvog svetskog rata dva mladića iz Leskovca: Cone i Dine (Viktor Savić i Nemanja Oliverić) imali su različite sudbine. Dineta su saveznici odveli do Pariza, Cone je, posle ranjavanja i amnezije, završio u Mančesteru, tadašnjoj prestonici industrijskog razvoja, gde je načio kako se samo kroz crni fabrički dim i težak rad stiže do uspeha. Obojica se vraćaju u Leskovac.

„Viktorov lik donosi tekstilnu industriju u Leskovac, a moj lik donosi umetnost – donosi bioskop, donosi kameru. Ta dva čoveka rade velike stvari. Pre rata je postojala industrija u Leskovcu, međutim šetnjom Bugara, Nemaca, Austrougarske kroz našu zemlju tokom rata, sve je nekako bilo izbrisano, narod nije imao volje i čekalo se da se nešto desi. Upravo ta dva čoveka donose to nešto“, dodaje glumac.

Pored njih, tu su i dve žene, Zorka i Ružica, (Teodora Ristovski i Sloboda Mićalović) i dve ljubavne priče.

Film je sniman na autentičnim lokacijama uz brojnu glumačku ekipu, među kojom je i Radovan Vujović, Zoran Cvijanović, Predrag Miki Manojlović, Ivan Bekjarev kome je to bila poslednja uloga.

Naravno, lako je pretpostaviti da je glumcima trebalo vremena da savladaju specifičan dijalekat, koji, kako navodi Oliverić, ima i svoje poddijalekte.

„Sloboda Mićalović koja je iz Leskovca nam je bila velika pomoć i moja direktna partnerka. Poznaje mentalitet, odrasla je tamo, zna dijalekat“, kaže Nemanja Oliverić.

Premijera filma „Bilo jednom u Srbiji“ će biti 6. marta u Leskovcu, 7. marta u Nišu, 9. marta u Beogradu, 10. marta u Novom Sadu i 11. marta u Banja Luci.

Izvor: RTS