ISPRED OPŠTINE ČUKARICA

Samo u Beogradu nalazi se oko trista spomenika i skulptura. Prestonica će narednih dana dobiti još jedan – i to čoveka čije ime nosi Banovo brdo.

 

Čovek koji je prvi upotrebio reč Jugosloven, inicirao izgradnju Hrama Svetog Save i borio se za prava dubrovačkih Srba – Matija Ban uskoro će dobiti spomenik u Beogradu.

matija ban

Vajar Ivan Marković kaže da nije bilo zahtevno napraviti spomenik, jer su od početka bili nadahnuti.

„Radi se o jednoj ličnosti, dubrovačkom Srbinu, iz 19. veka. To je bio izuzetak i retka prilika da se bavimo tom tematikom, kao i da skulpturu uradimo u tom duhu“, objašnjava Marković.

Izazov da se izvaja figura profesora, diplomate, književnika i političara bio je tim veći što je njegov lik sačuvan na samo jednoj fotografiji.

Ranko Đanković, vajar, kaže da su iz te fotografije dobili inspiraciju kako spomenik treba da izgleda: sa ponosnim pogledom, vizionarskim, u budućnost.

Matija Ban izliven u bronzi

Na inicijativu Grada Beograda, spomenik izlazi iz jedne od najstarijih livnica u kojoj različiti spomenici nastaju skoro vek.

„Preko dvesta spomenika je izašlo iz livnice, a šest ili sedam izaći će ove godine. Spomenici ostaju vekovima iza nas, a ti ljudi će ostati upamćeni i po tome“, kaže Slobodan Jeremić iz livnice.

Tona gline utrošena je za spomenik Matiji Banu. Izliven je u bronzi.

Očekuje se da bi u narednih mesec dana mogao biti postavljen u kraju koji nosi njegovo ime – na Banovom brdu, ispred Opštine Čukarica.

Izvor: RTS