DOMAĆI RATLUK OD RUŽE

Odličan u dane strogog posta na vodi jeste ovaj tradicionalni orijentalni slatkiš, koji se zove još i lokum. Domaći ratluk sa ukusom ruže možete napraviti lako kod kuće, prema recepturi kojom se služe i pravoslavni monasi.

domaći ratluk

Sastojci:

1,5 kg šećera
2 x 3/4 litara vode
1/4kg štirka (gustina)
limuntus
6-8 kapi esencije od ruže
prah šećer

Način pripreme:

Ukuvati šećer u većem sudu s 3/4 litra vode. Sirup treba da bude gušći nego za slatko. U drugom sudu rastopiti 1/4 kg dobrog štirka (može gustin) u 3/4 litra vode, dobro izmešati da nema ni jedne grudvice, pa ga izručiti u kuvani šećer na šporetu. Mešati stalno čistom drvenom kašikom i produžiti kuvanje na jakoj vatri, samo paziti da masa ne zagori. Dodati u masu komad limuntusa veličine lešnika, koji prethodno treba rastopiti u malo vode.

Kad je kuvanje već pri kraju, treba da se masa pri kuvanju odvaja od šerpe i da ostavlja prazan trag pri povlačenju kašike po dnu suda (to je oko 40 minuta kuvanja). Može se dodati 6 do 8 kapi esencije od ruže.

Masa se izlije u emajliranu veću tepsiju, a kad se masa dobro ohladi seći je na sitne komadiće i uvaljati u prah šećer. Dobro paziti da ratluk ne ostane redak, da se ne lepi i da se ne prokuva pa da bude žilav.

Prijatno!