OMILJENO ČEDO

Nema svaki roditelj omiljeno dete, ali mnogi ga imaju, kaže dr Džesika Grifin tumačeći favorizovanje jednog deteta.

 

Vanredna profesorka psihijatrije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Masačusets u SAD Džesika Grifin govorila je o tome koliko je favorizovanje jednog deteta prisutno u prosečnoj porodici.

favorizovanje jednog deteta

„Podaci ukazuju na to da majke posebno pokazuju naklonost prema deci koja imaju slične osobine kao i one i koja su više uključena u porodicu“, dodaje profesorka.

Bez obzira na razloge, neka istraživanja pokazuju da mnogi roditelji gotovo sigurno favorizuju jedno dete, priznali oni to ili ne.

U jednoj studiji pokazalo se da do 74 odsto majki i 70 odsto očeva u Velikoj Britaniji je naklonjenije jednom detetu.

U drugoj studiji pri ispitivanju roditelja samo 10 odsto je priznalo da ima omiljeno dete, što ukazuje na to da za većinu majki i očeva osećaj favorizovanja ostaje čvrsto čuvana porodična tajna.

Najmlađe dete je najčešće omiljeno

Istraživanja takođe pokazuju da redosled rođenja igra važnu ulogu u tome koje dete roditelji preferiraju. Prema istraživanju YouGova, roditelji koji su priznali da imaju omiljeno dete pokazali su veliku sklonost prema najmlađem, i to čak 62 odsto ispitanih roditelja.

BioMind kapi protiv depresije

U slučaju roditelja sa troje ili više dece, 43 odsto preferira takođe najmlađe dete, trećina bira srednje dete, a samo 19 odsto je naklonjeno najstarijem detetu.

Zašto baš najmlađe dete?

Dr Vijajeti Sinh, klinički psiholog u bolnici „Mount Sinai“ u Njujorku, kaže da je favorizovanje najmlađeg deteta često povezano sa društvenim i emocionalnim veštinama koje su u vezi sa redosledom rođenja, kako roditelji stiču više prakse u odgajanju dece, imaju bolju ideju o tome kako žele da oblikuju detinjstvo svog potomstva i koje vrednosti je najvažnije preneti.

„Roditelji imaju tendenciju da favorizuju dete koje najviše liči na njega, podseća ih na njih same ili predstavlja ono što smatraju uspehom roditeljstva“, kaže ona.

Doktorka je dodala i to da je „mlađu decu najverovatnije odgajao roditelj koji je s vremenom i iskustvom sve sigurniji i veštiji u odgajanju dece.“

Izvor: Index.hr