UMETNICA MORA BITI ZDRAVA

Konstrakta „oduvala“ numerom „In Corpore Sano“ na izboru srpskog predstavnika za Pesmu Evrovizije u Torinu ove godine.

 

Prethodne večeri odlučeno je da će Srbiju na najgledanijem muzičkom takmičenju Evrovozija predstaviti Konstrakta i njena pesma „In Corpore Sano“ kojom se predstavila u prvoj polufinalnoj večeri.

in corpore sano

Pesma nekadašnje članice benda „Zemlja gruva“ brzo je „ušla u uši“ publici koja ne prestaje da peva stih „Umetica mora biti zdrava“, a poruku pesme i njeno značenje mnogi tumače na razne načine.

Kako je i sama Konstrakta objasnila, pesma predstavlja, s jedne strane, atmosferu straha u kojoj se zdravlje postavlja kao najveća vrednost iza enormne potrošnje.

S druge strane, moguće je postići zdravorazumski odnos u kojem je zdravlje donekle u našim rukama, te se bolest i konačno smrt prihvataju sa manje straha.

Ime pesme je izdvojena sintagama iz složenice i poznatog latinskog citata „Mens sana in corpore sano“, što u prevodu znači „U zdravom telu zdrav duh“.

Konstrakta je pesmu „In corpore sano“ komponovala sa kolegom Milovanom Boškovićem, iz benda „Zemlja gruva“, čiji je deo i bila do 2019. godine, kada je započela solo karijeru.

Upravo o poruci pesme je pevačica govorila i u svom prvom gostovanju nakon pobede:

„Pesma je slojevita i ima dosta poruka, ja ne volim da izdvajam nijednu, ali ima ih dosta, svako nađe nešto. Možda neki odnos prema zdravlju koji je aktuelan, ali ne mislim sad na ovaj pandemijski, nego uopšte. Mislim da je to trend koji je prisutan možda već nekih desetak godina“, izjavila je ona.

Poslušajte numeru za koju ćemo navijati na Evroviziji: