ISTRAŽIVAČI OKOLINE

Ko su izviđači – entuzijasti ili istinski zaljubljenici u prirodu? Avanturisti ili istraživači? Nesumnjivo oni koji su život posvetili prirodi, želeći da je upoznaju i uživaju u njenim blagodetima.

 

Nije lako uhvatiti se u koštac za ćudima prirode, sa svim što ona nosi… Ali izviđači su to uradili svesno, odlučno i bez zadrške. I nisu se povukli pred izazovima, već su ih naprotiv hrabro prihvatili.

izviđači

Celokupan asortiman outdoor opreme pogledajte na sledećem linku:

https://www.militaryshop.rs/kategorija-proizvoda/oprema/outdoor-oprema/

Izviđački pokret je nastao u Engleskoj davne 1907. godine, a samo četiri godine kasnije je došao u Srbiju. I iz godine u godinu je rastao i širio se. Od 55 miliona izviđača koliko je, prema trenutnim procenama u svetu, više od 3.200 živi u Srbiji. O tome koliko su posvećeni govori i podatak da svoje aktivnosti sprovode u preko 50 mesta u Srbiji.

Savez izviđača Srbije bio je na raspolaganju građanima u brojnim vanrednim situacijama poput poplava i požara, a njihovo angažovanje nije manjkalo ni tokom migrantske krize, ali ni od početka pandemije. Kao priznanje za nemerljiv doprinos stigla i nagrada: Savez izviđača Srbije našao se među dobitnicima nagrade „Messengers of Peace“ (Glasnici mira).

Ova godina za njih je veoma važna. Najveća organizacija za decu i mlade u zemlji, obeležava 110 godina postojanja. Za datum centralne proslave izabran je Međunarodni dan mladih (12. avgust), kako bi se i simbolično ukazalo na to da su vrata Saveza izviđača otvorena za nove, mlade članove.

Ako vas zanima obuća za boravak u prirodi pogledajte sledeći link:

https://militaria.rs/kategorija-proizvoda/cizme-military-shop/

Da li se izviđač rađa ili postaje?

Najmlađi članovi saveza su dečaci i devojčice koji imaju svega sedam godina. Proces sticanja izviđačkog iskustva odvija se uporedo sa formalnim obrazovanjem i traje do završetka srednje škole. Međutim, punoletstvo ne znači kraj angažovanja u savezu, već samo promenu uloge i zadataka. Dodeljuje im se uloga vođe/ vodnika gde svo, do tada stečeno iskustvo prenose na mlađe generacije.

Izviđači imaju svoj „kodeks oblačenja“. Prepoznaju se po izviđačkim maramama koje se razlikuju u zavisnosti od odreda kome pripadate, a deo uniforme je i košulja. Ukoliko izviđač nosi košulju sive boje, znači da je napunio 18 godina i postao mlađi brđanin, dok članovi sa manje iskustva i godina izviđačkog staža nose zelenu košulju.

Tokom godine izviđači učestvuju u nizu aktivnosti, odnosno takmičenja u kojima se na različite načine testira njihova spremnost (brzo vezivanje čvorova, podizanje šatora, paljenje vatre…)

Ako vam je potrebna outdoor oprema na teritoriji BiH pogledajte sledeći link:

https://militaryshop.ba/kategorija-proizvoda/takticka-oprema/outdoor-oprema/

Više od 200 izviđača okupilo se ove godine u Obrenovcu na Državnim izviđačkim igrama, najvažnijem događaju u okviru Saveza izviđača Srbije.

U želji da aktivira širu populaciju i otvori mogućnost da i oni koji ne ispunjavaju starosne kriterijume, Savez izviđača Srbije raspisuje konkurs za volontere.

Vrata su otvorena za sve koji bi da postanu deo izviđačke porodice. Jer biti izviđač nije stvar obaveze. Biti izviđač je način života.

Kompletnu opremu za boravak u prirodi potražite na www.militaryshop.rs