ŠETNJA DO DUGOVEČNOSTI

Prema istraživanju UMass Amherst objavljenom ovog meseca, popularni cilj od 10.000 koraka možda nije savršen broj za svakoga za postizanje dugovečnosti.

 

U analizi 15 različitih studija na četiri kontinenta objavljenoj u časopisu “The Lancet” ovog meseca, istraživači su otkrili da odrasli mlađi od 60 godina mogu imati koristi od bilo kojeg broja između 8.000 i 10.000 koraka dnevno za poboljšanu dugovečnost.

10.000 koraka

Kod odraslih ljudi starijih od 60 godina dugovečnost se stabilizuje na oko 6.000 do 8.000 koraka dnevno.

Istraživači su otkrili 40-53 odsto manji rizik od rane smrti kod učesnika studije koji su hodali u proseku minimalno 5.800 koraka dnevno u odnosu na učesnike koji su u proseku napravili 3.500 koraka.

Još jedno zanimljivo otkriće: ni brzina hodanja nije napravila veliku razliku, primećuju istraživači. Sve dok ste naprvili poželjan broj koraka, rizik od prerane smrti je smanjen.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Popularni cilj od 10.000 koraka dnevno, iako može da pruži zdravstvene prednosti, istovremeno može biti nerealan za prosečnu osobu.

– Glavni zaključak je da postoji mnogo dokaza koji sugerišu da je čak i malo više kretanja korisno, posebno za one koji rade vrlo malo aktivnosti – kaže autorka istraživanja Amanda Palik u saopštenju za javnost koje je izdao UMass Amherst.

Ukratko, 10.000 koraka nije dovoljno za produženi životni vek. Svaki dodatni pokret pomaže.

Izvor: B92.net