IMAJU MOĆ DA ZASLADE BRAK

Mladenčići su slatkiš koji mese mlade domaćice, tek stupile u brak. Prema verovanju, mladenčići se prelivaju medom, kako bi zajednički život bio sladak.

 

Mladenčići su slatki kolači koji se mese na današnji dan, 22. marta kada Srpska pravoslavna crkva i vernici praznuju Mladence. Praznik posvećen četrdesetorici mučenika Sevastijskih u narodu se obeležava kao dan koji je namenjen svim mladim bračnim parovima, koji su svoje zavete pred Bogom položili u godini koja je prošla.

mladenčići

Na dan Mladenaca, bračni par otvara vrata svoga doma za sve goste i prima poklone. Prema običajima, mlade domaćice toga dana u svojoj kući pokazuju svoje umeće. Jedan od običaja koji je vezan za Mladence jesu Mladenčići, kolači koji simbolizuju ljubav i harmoniju u zajedničkom bračnom životu. Oni ukazuju na srećan, zapravo sladak život supružnika i u dobru i u zlu.

Mlade domaćice mese 40 okruglih kolačića, peku i premazuju medom, čime se izražava želja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Treba napomenuti da se Mladenčići uvek spremaju posni, jer padaju u vreme Velikog Vaskršnjeg posta.

DVA RECEPTA ZA MLADENČIĆE

Mladenčiće možete da napravite jednostavno, a takođe, ovi kolači mogu biti i ukusniji i mirisniji dodavanjem oraha i cimeta.

Jednostavni recept
Za ovakve mladenčiće potrebno je: kašičica soli, kašičica šećera, 2 kesice kvasca, 5 kašika ulja, 500 ml vode i 1 kg brašna.

Mirisni recept
Za ovakve mladenčiće potrebno je: 100 gr oraha, 400 gr brašna, 50 gr šećera, 2 kašičice praška za pecivo, rendana korica limuna, kašičica cimeta, med.

Način pripreme:
U posudi promešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet, koricu limuna i orahe mlevene.

Dodajte vode, onliko koliko je potrebno da se umesi meko testo i mesite dok se svi sastojci fino ne sjedine. Prekrijte posudu čistom krpom i ostavite testo da naraste. Kada je naraslo, premesite testo i razvijte ga te vadite modlicom 40 kolačića, a ukoliko vam preostane još testa od njega napravite neki oblik koji volite. Mladenčiće pecite dvadesetak minuta na 180-200 stepeni. Kada su pečeni, još tople mladenčiće premažite medom.