KINESKA INVAZIJA NA TAJVAN

Da li je uopšte moguća kineska invazija na Tajvan u ovom trenutku. Može li Kina da osvoji Tajvan bez problema

Kineski Veliki brat i pitanje egzistencije malog kineskog brata Tajvana traje već 70 godina. Kineska invazija na Tajvan se stalno predvidja ali se nikada ne dešava. Zašto je to tako?

Ako ste pomislili da je ukrajinska kriza pravi momenat da Kina napadne i preuzme Tajvan, onda ćete morati da sačekate još jedno dve decenije za to.

Zapravo, verovatno do 2050-e to jednostavno neće biti moguće po procenama samih kineza. Kineska invazija na Tajvan je danas nemoguća misija.

Može li Kina da osvoji Tajvan brzo i lako - kineska invazija na Tajvan

Trenutno, Kina nema dovoljno vojnih resursa da izvrši masovan desant na Tajvan koji je militarizovano i utvrdjeno ostrvo nekih 100 km udaljeno od kineske obale.

Uz to, Tajvan ima 250.000 profesionalnih vojnika koje su amerikanci obučili, jake avio i protiv mornaričke snage snabdevene najsavremenijim sistemima odbrane.

Uz to, postoji jedna banalna stvar kod procena vojnih analitičara a to je da Kina nema logističke sposobnosti da preko mora brzo i uspešno prebaci 500.000 vojnika za amfibijsko osvajanje ostrva, iako Kina ima najveću mornaricu na svetu po broju brodova.

Zvuči neverovatno ali kinezi jednostavno nemaju dovoljno specijalizovanih vojnih amfibijskih brodova za taj broj vojnika i prateće opreme (brodovima treba da se prevezu tenkovi, borna vozila, radarski i raketni sistemi, gradjevinske mašine, cisterne, mobilne bolnice itd i to u stotinama komada) koju treba da iskrcaju na utvrdjene plaže Tajvana.

Uz sve to, na putu do Tajvana ti brodovi bi na moru bili izloženi raketiranju sa neba i zemlje od strane tajvanske odbrane.

A tek vazdušni desant kineske vojske na Tajvan je potpuno nerealna priča za tu količinu vojnika, jer vam trebaju hiljade velikih transportnih aviona.

I u celoj ovoj analizi se ne računa podrška tajvancima od strane SAD, koja samo sa jednim nosačem aviona može da pomogne Tajvanu i reši sve dileme u startu.

Najveći neprijatelj Kine nisu Sjedinjene Američke Države a ni Tajvan. To je zapravo Japan, zemlja koja ne mnogo puta ulazila na kinesko tlo i pokušavala da osvoji Kinu. Iako je morao da se povuče Japan nikada nije izgubio te ambicije, ni dan danas. Postoje predvidjanja da će Treći Svetski rat biti zapravo rat Kine protiv Japana i njegovih saveznika. A Tajvan može biti samo povod za taj rat. 

Tako da ratne igre oko Tajvana i sitne provokacije koje se provlače kroz medije kao bombastični naslovi da Kina samo što nije krenula, su u stvarnosti samo medijske igre do daljnjeg i politički PR za obe strane.

Kinezima priče o Tajvanu trebaju da jačaju nacionalni duh i čekaju da vrate Tajvan matici jednog dana u dalekoj budućnosti (kao što su vratili Hong Kong – mnogo lakše bilo za osvajanje, malo parče na kopnu, neodbranjivo) a amerikancima plašenje oko Tajvana služi da homogenizuju saveznike u indokineskom moru i na istoku koji se plaše Kine.

Kina u sledećih 20 godina neće biti u stanju da realno ima bilo kakvu šansu ili mogućnost za osvajanje Tajvana. Kineska invazija na Tajvan je samo medijska priča.

Jednostavno govoreći, Tajvan se sada može odbraniti i sam od Kine a za buduća vremena on je saveznik Amerike koja će ga braniti a SAD su mnogo jače u vojnom smislu od Kine.

Tajvanci mogu mirno da spavaju.

Oko 2000-e godine procene zapadnih vojnih analitičara je bilo da Kina kaska 20 godina u vojnom smislu u odnosu na SAD po svim parametrima kad se posmatraju rodovi vojske a posebno je slaba u sofisticiranim i preciznim oružjima za masovno uništenje.

Danas se taj jaz smanjio možda na nekih 12 do 15 godina jer se Kina militarizuje zadnjih godina i ulaže mnogo više u modernizaciju vojske koja je brojčano velika ali u smislu obučenosti i raspoložive napredne tehnike još uvek iza jedne Francuske ili Britanije.

Kina je po savremenim vojnim sposobnostima daleko i od Rusije a od Amerike je baš udaljena po mnogim perfomansama, iako se nama čini da to što se Kina pribižila Americi po ekonomskoj snazi, i to što ima više od milijardu ljudi, da je to dovoljno da bude globalna sila.

Medjutim, stvarnost je drugačija.

Kina je jaka regionalna vojna sila i jak igrač u Aziji ali ne može da se odupre američkoj globalnoj hegemoniji i vojsci.

Ukratko, Kina je globalna ekonomska sila ali još uvek ne i globalna vojna sila.

Zlatko Šćepanović