OBJAŠNJENJE LEKARA

Pojedinim ljudima je uvek hladno, bez obzira o tome koja je temperatura i koje je godišnje doba. Postoje više mogućih razloga zbog kojih je pojedincima često hladno.

 

Doktorka Arti Agarval otkrila je neke od mogućih razloga ovog zdravstvenog fenomena koji se odnosi na to da je pojedincima uvek hladno bez obzira na spoljašnju temperaturu.

uvek hladno

Nedostatak mišićne mase

Kao prvi razlog doktorka navodi nedostatak mišićne mase u odnosu na celokupnu telesnu masu.

„Mišići proizvode toplinu, a ako imate manju telesnu masu, telo pokušava sačuvati toplinu tako da krv tera dalje od ruku i nogu, što za posledicu ima to da su vam i ruke i noge hladne“, ističe ona.

Nedostatak sna

Ona objašnjava kako to ima veze s unutrašnjim satom našeg tela koje oseća kada bi telo trebalo da spava, a kada da bude aktivno.

„Naša se telesna temperatura snižava onda kada telo zaključi da idemo na spavanje“, pojašnjava dr Agarval.

Dakle, ako se tokom dana osećate umorno, vaše bi telo moglo da pomisli da idete spavati i zato bi vam moglo biti hladno.

Loša cirkulacija

Sledeći je mogući razlog svima dobro poznata loša cirkulacija, na koju pak mogu uticati mnogi faktori poput pušenja i sitosti. Onima sa slabom cirkulacijom doktorka savetuje lakšu ishranu, vežbanje i prestanak pušenja.

BioCapillary oglas 900 px

Nedostatak vitamina

Osim problema s cirkulacijom, hladnoću može izazvati i nedostatak vitamina B12. Doktorka Agarval govori kako njega u principu ima dovoljno u svakodnevnim namirnicama poput mleka, govedine, tunjevine i sira, te ističe kako probleme s nedostatkom tog vitamina najčešće imaju vegani i vegetarijanci.

Osim njih, rizične grupe za manjak vitamina B12 su anemični ljudi, osobe koje su nedavno imale operaciju probavnog trakta i osobe s probavnim smetnjama.

Gubitak težine i hipotireoza

Prema nekim istraživanjima, nagli gubitak težine može dovesti do osećaja da je čoveku stalno hladno, a doktorka navodi da za to postoje dva razloga.

Prvo, potkožne masne naslage deluju kao štit protiv hladnoće i zadržavaju toplotu. Drugi je razlog taj što dramatično smanjenje unosa kalorija usporava organizam, koji pokušava da sačuva što više energije.

Agarval kaže kako i hipotireoza, autoimuna bolest štitne žlezde, može dovesti do čestog osećaja hladnoće. Kod hipotireoze štitna žlezda ne proizvodi dovoljne količine hormona, što pak utiče na način na koje naše telo koristi energiju.