PAMETNO ISKORISTITI

Dobra je ideja svakih šest meseci obaviti čišćenje ormarića sa začinima kako biste bili sigurni da li im nije prošao rok i da li kuvate sa onim svežim.

 

Začine kojima je prošao rok ne morate odmah baciti, već ih možete iskoristiti u druge svrhe – da od njih napravite nešto lepo poput sveće, sapuna, ili da osvežite prostor.

prošao rok

Mirisna sveća

Da napravite sveću potrebno je da rastopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput đumbira, cimeta, klinčića i ekstrakta vanile u dubljoj šerpi. Zatim polako ulijte smesu u staklenu posudu koja je otporna na toplinu, poput tegle.

Prirodna boja za garderobu

Odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprike, i svaki posebno zamotajte u gazu. U loncu prokuvajte vodu, ubacite jedan od začina i ostavite da se krčka oko sat vremena. U vodu dodajte jednu šoljicu alkoholnog sirćeta, a zatim stavite tkaninu koju želite da obojite i pustite da se krčka oko 30 minuta.

Sapun

Začini divno mirišu u sapunu, a zrnasti komadići će delovati kao prirodni piling. Potrebno je da narendate običan beli sapun, i da ga prokuvate u čaju (u zavisnosti koji miris želite), i potom dodate odabrane začine.

Mirisne vrećice

Napravite vrećice od sušenog bosiljka, lovora, kopra, lavande, ruzmarina, belog luka ili timijana, i stavite ih na mesta gde se bube ili moljci skupljaju – poput ormara ili ostave.

Osveživač prostora

Mnogi začini, poput žalfije, timijana i origana, imaju prirodne osvežavajuće efekte. Ulijte ih u malu vrećicu i okačite u memljivim područjima vašeg doma, poput podruma ili garaže, kako biste osvežili prostor, piše „Real Simple“.

Izvor: Kurir.rs