REAKCIJE NA TONOVE

Prema jednom istraživanju, klasična muzika snižava nivo stresa kod pasa. Kada se sluša ova muzika, psi manje laju i umire se lako.

 

Na društvenim mrežama postoji mnogo snimaka na kojima pas reaguje dok njegov vlasnik svira, peva ili pušta muziku.

muzika psi

Reakcije su raznolike i kreću se od pokušaja „pevanja“, preko lajanja, pa sve do zavijanja.

Klasična muzika snižava nivo stresa kod pasa, prema jednom istraživanju. Kada se sluša ova muzika, psi manje laju i umire se lako.

Na pop muziku i snimak ljudskih glasova nisu menjali ponašanje.

Hevi metal je izazivao agresiju kod pasa. Kako je istraživanje sprovedeno samo u jednom prihvatilištu, generalizacija zaključaka je problematična, mada se nalazi poklapaju s pretpostavkom koju bi većina nas imala – iako će mnogi vlasnici koji veruju u muzikalnost svog psa, posebno izdvojiti jedan muzički žanr koji pas preferira, a to ne mora obavezno da bude klasika.

Naučnici su došli do zaključka da psi najbolje reaguju na jednostavnije muzičke sklopove, solo instrumente i sporiji tempo.

Pitanje koje je sve interesovalo jeste da li muzika ima terapijski efekat na pse koji pate od anksioznosti izazvane različitim faktorima – decom, zvukom groma, separacijom, vožnjom kolima i tako dalje.

Istraživanje je pokazalo da nakon puštanja muzike koja se pokazala najviše umirujućom, anksiozna ponašanja redukovana su za 70 odsto, za razliku od kontrolnog izbora klasične muzike koja ih je redukovala za 35 procenata.

Životinje će najbolje reagovati na muziku koja se najviše poklapa s njihovim vokalnim opsegom i srčanom frekvencijom, čime postaje jasnije zašto većina životinja ostaje indiferentna na ljudsku muziku.

S obzirom na razlike u veličini, vokalizaciji i u učestalosti otkucaja srca, kod pasa se priča usložnjava, pa veliki i mali psi verovatno neće deliti „muzički ukus“.

Izvor: Informer.rs