NE SLUŽI SAMO ZA JELO

Da vam je neko rekao da pojedine kućne stvari možete očistiti krompirom, da li biste mu poverovali? Evo koje su to stvari…

 

Iako se ne savetuje da krompir držite gde i ostale preparate za čišćenje kuće, on ustvari može da poslužiti i za to!

očistiti krompirom

Evo nekoliko pametnih načina kako i šta sve krompirom možete očistiti.

Očistite tiganj od rđe (i druge metalne alate)

Krompiri sadrži kiselinu koja deluje na otapanje rđe, pa ga možete koristiti i u tu svrhu. Presecite krompir na pola, na njega stavite malo sode bikarbone ili praška za posuđe i protrljajte po zahvaćenom području. Nakon toga isperite vodom. Isto možete učiniti i sa noževima, makazama, posudama i ostalim kućnim „alatima“.

Očistite srebro

Planirate da kuvate krompir? Sačuvajte vodu u kojoj se kuvao. Svoj srebrni nakit ili ukrase možete staviti u nju i ostaviti da tako stoji sat vremena. Nakon toga ih samo isperite i osušite krpom.

Očistite naočare

Ako nosite naočare verovatno se i vi stalno borite s nakupljanjem vlage na njima zbog čega lošije kroz njih i vidite, a posebno kad nosite masku. Čini se da se taj problem može rešiti kriškom krompira. Jednostavno pređite presečenim krompirom po naočarima i obrišite maramicom.

Očistite ostatke razbijenog stakla

Razbili ste čašu? Velike delove lako ćete pokupiti rukama, ali šta sa onim komadićima koje je teško videti golim okom? Presecite krompir na pola i pritisnite na mesta gde se staklo može nalaziti, a ono će se samo utisnuti u krompir (kao na fotografiji gore).

Manje fleke

Krompir ne može da upije 2 dl vina koje ste prosuli na tepih, ali ako njime tapkate po mestu gde je vino proliveno, ili koristite vodu od kuvanog krompira, to vam može pomoći s malim flekama koje će u potpunosti ukloniti.