PREDSTAVLJEN PROJEKAT REKONSTRUKCIJE

Još otkako je 2015. godine, kad je prostor „oslobođen” od rijaliti stanovnika „Kuće velikog brata”, obećava se da će Pionirski grad biti na raspolaganju mališanima.

 

Od kada su se 2015. godine prvi put pojavili naslovi da je Pionirski grad vraćen deci, odnosno da je iz ove dečje oaze iseljena „Kuća velikog brata” s prostora od oko dve hiljade kvadrata, koliko je zakupljivala produkcijska kuća „Imoušn” u vreme demokratske gradske vlasti, u gradu se dosta toga izmenilo.

pionirski grad

Tadašnji prvi čovek grada Siniša Mali je postao ministar, Goran Vesić je mesto gradskog menadžera zamenio funkcijom zamenika gradonačelnika, proteklo je sedam godina, a za mališane Beograda nema neke promene – oni još nisu zauzeli svoj kompleks.

Naslovi nalik nekadašnjim izlaze periodično, gotovo svake godine, ali doduše s malim promenama. Tada je sve izgledalo kao gotova stvar, a ovog puta u futuru se piše „Pionirski park biće vraćen deci”. Juče je, tako, tek predstavljen projekat kompletne rekonstrukcije ovog kompleksa, koji je bio raspisan još leta 2020. godine. Nakon obnove, objekat će, kako prenosi Beoinfo, biti priveden nameni i vraćen deci na korišćenje. A za ovoliko čekanje da se mališani vrate u prostor koji im je i namenjen, Vesić ima obrazloženje.

– Kada smo pre osam godina prvi put došli u ovaj kompleks, zatekli smo sve druge sadržaje, osim dečjih. Ovde je bila kuća „Velikog brata”, prvog rijaliti programa u Srbiji, zatim teren za skvoš i različiti drugi tereni, dok je sala u centralnom objektu iznajmljivana za venčanja i druge događaje. Bilo je svega, samo nije bilo dece. Trebalo nam je osam godina da raščistimo imovinskopravne odnose, da raskinemo sve ugovore i oteramo sve uljeze, kako bi kompleks ostao za decu Beograda i Srbije. Projekat je završen i za nekoliko godina ovde ćemo imati sjajno uređen prostor, verovatno najbolji kompleks za decu na Balkanu – rekao je Vesić, koji je još pre sedam godina bio u društvu nekadašnjeg gradonačelnika Siniše Malog, kada je on 2015. godine, posle „oslobođenja” od rijaliti projekta, obišao Pionirski grad i izjavio da je on tada „prvi put simbolički vraćen deci”. Beoinfo je tada preneo reči Malog da će deca, i to baš od tog dana, biti u prilici da maksimalno koriste sve kapacitete kompleksa, kao i da će već 2016. godine krenuti gradnja rolerkostera, velikog fudbalskog terena, kao i rekonstrukcija postojećih terena.

Rolerkoster se već nekoliko godina ne pominje, ali Vesić najavljuje preuređenje centralne zgrade i izgradnju sportske dvorane.

– Tamo gde je nekada bila kuća „Velikog brata” biće napravljen zatvoreni bazen. Postojeći depandansi takođe će biti srušeni, a izgrađeni novi, koji se u potpunosti uklapaju u kompleks. Ovde će biti mesta za više od 570 dece, njihove nastavnike i učitelje. Biće urađeni novi sportski tereni, tako da će Pionirski grad ponovo biti namenjen isključivo deci, koja će ovde moći da uživaju, da uče i da se druže. Najvažnije je da Pionirski grad ponovo postane deo detinjstva, kao što je to bio ranije. Ovaj kompleks građen je šezdesetih godina prošlog veka i prirodno je da ćemo sada prilagoditi sadržaje vremenu u kojem živimo. Grad Beograd sada ima dovoljno novca da ulaže u ovakve projekte i srećan sam što će Pionirski grad ponovo postati ono što je bio – rekao je Vesić, dok je Ljubomir Jovanović, direktor ovog sportsko-rekreativnog centra, precizirao da se kompleks prostire na površini od dvadesetak hektara i da je uložen „ogroman trud da uopšte počne da se razmišlja o kompletnoj rekonstrukciji”.

Izvor: Politika.rs