SA 43 NA 45 GODINA

Stručnjaci upozoravaju da nova starosna granica za vantelesnu oplodnju kod parova ne bi trebalo da stvori osećaj kako imaju još vremena za ostvarivanje potomstva.

 

Predsednica udruženja „Šansa za roditeljstvo“ Sandra Jovanović rekla je da pomerena starosna granica za vantelesnu oplodnju sa 43 na 45 godina ne bi trebalo da stvori kod parova osećaj da imaju još vremena, već da treba na vreme da počnu da se bave pitanjem potomstva.

granica za vantelesnu oplodnju

Ona je potvrdila navode RFZO da je mnogo manja šansa da se ostvari trudnoća sopstvenim reproduktivnim materijalom nakon 42 godine života žene.

Prema njenim rečima, iako je donacija reproduktivnih ćelija tabu tema u Srbiji, sve više parova se odlučuje na taj korak.

Ipak, donacija je uglavnom poslednja opcija za kojom posežu.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

– Uprkos tome što Srbija od 2018. godine ima banku reproduktivnih ćelija, ali ona ne radi, jer nema ćelija, a da bi zaživela banka ćelija potrebno je više pričati o tome – rekla je Jovanovićeva.

Kako napominje, to ne može biti na nivou altruizma, već treba obezbediti neku nadoknadu za ženske donore, jer žene moraju da prođu kroz čitav proces, koji podrazumeva i medicinski aspekt, ali i utrošak njihovog vremena i energije.

Sandra Jovanović savetuje parove da se najpre jave Centru za vantelesnu oplodnju na besplatan nacionalni broj 0800 333030 svakim radnim danom od 9 do 20 časova, kako bi dobili vrlo detaljno uputstvo šta treba da prikupe da bi prošli komisiju.