HRANA PROTIV DUGOVEČNOSTI

Potencijalna opasnost leži u činjenici da sledeće tri namirnice – govedina, piletina i mlečni proizvodi – sadrže sumporne aminokiseline.

 

Ako su govedina, piletina i mlečni proizvodi redovni deo vaše ishrane, možda je vreme da napravite neke promene. Naime, istraživanje koje je sproveo Medicinski fakultet Univerziteta Pen Stejt u Heršiju u Pensilvaniji pokazalo je da bi vam ove tri namirnice mogle skratiti život.

tri namirnice

Potencijalna opasnost leži u činjenici da govedina, piletina i mlečni proizvodi sadrže sumporne aminokiseline. Studija je pokazala da konzumacija velike količine tih kiselina može dovesti do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti, pa čak i smrtonosnog ishoda.

Ozbiljne brojke

Kad su istraživači pregledali rezultate gotovo 120.700 učesnika iz dve dugotrajne studije, primetili su da oni koji su uzimali dvostruko veću količinu sumpornih aminokiselina od one koja se smatra razumnom „imaju 12 odsto povećan godišnji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i 28 odsto povećan rizik od umiranja od tog stanja tokom 32-godišnjeg razdoblja istraživanja“. Takođe su otkrili da najveći deo sumpornih aminokiselina dolazi iz hrane poput govedine, piletine i mlečnih proizvoda.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

„Novo istraživanje ističe da je ishrana bogata životinjskim proteinima povezana s lošijim zdravljem. A tipična američka ishrana sadrži previše te hrane“, kaže dr. sc. Liza Jang, nutricionistkinja u privatnoj praksi.

„Studija takođe pokazuje da bi ishrana koja je zdrava za srce trebalo da uključuje više voća i povrća, te biljne proteine poput pasulja i orašastih plodova umesto mesa i mlečnih proizvoda.“

Nije potrebna eliminacija ove hrane

„Ne moramo eliminisati hranu bogatu sumpornim aminokiselinama, poput mesa i mlečnih proizvoda, ali bi trebalo da se usredsredimo na stvaranje zdravih obrazaca ishrane“, kaže Jang.

Izvor: Index.hr