PUNA PRAVNA POMOĆ

Postoje brojne situacije za koje bi moglo da vam budu potrebne advokatske usluge. Posredovanjem advokata stiče se potpuna zaštita vaših prava.

 

Svakodnevica je nepredvidiva i puna neočekivanih obrta. Danas vaš život deluje u potpunosti sređeno, mirni ste i ne brinete ni o čemu. Već kroz par nedelja ili meseci, vaši dani mogu poprimiti drugačiji tok.

advokatske usluge

Dok mirno šetate ulicom na putu ka izvršenju jedne od redovnih obaveza možete upasti u neobezbeđen šaht ili vas može ugristi pas lutalica. Možete biti učesnik saobraćajne nezgode. Može se ukazati povoljna prilika da kupite ili prodate nekretninu. Ili odlučite da se, daleko bilo, razvedete.

Sve nabrojane situacije iziskuju pravne savete i pomoć advokata. Iako verovatno znate ponešto o svakom od nabrojanih slučajeva, advokatske usluge prave razliku između potpune zaštite vaših prava i slučajeva u kojima ste oštećeni, jer ste prevideli neke uobičajene greške.

Zašto angažovati advokata?

Zakoni Republike Srbije su u najmanju ruku komplikovani i često se ne primenjuju doslovno, crno na belo. Postoje izuzeci od slučajeva, koje iskusan advokat Beograd, zahvaljujući dugogodišnjem učenju i primeni stečenih znanja u praksi, poznaje. 

Opšte je poznato da advokati uče tokom cele karijere, konstantno unapređujući svoje znanje, a samim tim i njegovu primenu. Vi, kao laik ili entuzijasta glede prava, nažalost, nemate dovoljno informacija da u svakoj situaciji odreagujete pravovremeno. Kako biste maksimalno zaštitili sopstvena prava, u nemilim situacijama uvek konsultujte iskusnog advokata, koji će znati koji naredni korak treba da preduzme.

U nastavku vam donosimo nekoliko najčešćih pravnih izazova tokom kojih je advokatsko posredovanje blagotvorno i preporučivo:

Kupovina ili prodaja nekretnine

Kupovina nekretnine je jedna od radosnih životnih situacija, ali vrlo lako može da postane noćna mora. Prevare su nažalost veoma česte, stoga kupovini treba pristupiti oprezno. Ovo je situacija koju vam angažovanje advokata može u velikoj meri olakšati.

Naime, kada kupujete nekretninu treba da proverite vlasnički list u Katastru nepokretnosti. Vlasništvo nad nekretninom treba da ima samo i isključivo prodavac od kojeg je kupujete. Međutim, ono što možda niste znali je da vlasnički list treba proveriti i na dan sklapanja kupoprodajnog ugovora i prenosa finansijskih sredstava. 

Zašto treba pozvati advokata? 

Od vaše odluke da kupite stan do potpisivanja ugovora može proći par dana ili nedelja. Za to vreme prodavac može da stavi stan pod hipoteku ili ga prepiše na drugo ime. Advokat će proveriti pravno stanje nekretnine – da li je opterećena hipotekom, da li je nekretnina predmet sudskog spora i da li treća lica imaju prava svojine nad objektom koji kupujete.

Svaki od ovih propusta mogao bi skupo da vas košta u budućnosti i da postane predmet dugogodišnjih i iscrpljujućih sudskih parnica. Reagujte pravovremeno.

Razvod braka

Pravosudni sistem Republike Srbije poznaje dva oblika razvoda braka – sporazumni i razvod po tužbi. Dok je većini ljudi jasno da razvod po tužbi neminovno iziskuje prisustvo advokata, uvereni su da se sporazumno mogu razvesti bez angažovanja istog. Istina je negde na sredini, kao što obično i biva.

Za sporazumni razvod braka advokat vam nije neophodan, ali je poželjan. 

Zašto treba pozvati advokata? 

Kada se razvodite treba da odlučite o svim bitnim pitanjima koja se odnose na decu (starateljstvo, mesečni iznos za izdržavanje dece, model viđanja dece sa roditeljem sa kojim ne žive) i deobu zajedničke imovine. Obzirom da se u praksi većina parova koji se sporazumno razvode odriče prava na žalbu, odluke koje donosite i stavljate na papir treba da budu podržane informacijama.

Konsultacija sa advokatom će rešiti sve nedoumice koje imate glede oba slučaja. Advokat će znati na koji deo imovine imate pravo, obzirom na uzrast i potrebe deteta koliku alimentaciju možete objektivno potraživati itd. Advokat će vam napisati sporazum o razvodu i ceo postupak će biti završen na jednom ročištu.

Na ovaj način ćete zaštititi sopstvena prava i interese, izbeći prekomerni stres i emocionalno iscrpljivanje koje razvod braka neminovno nosi sa sobom.

Naknada štete usled raznih okolnosti

U svakodnevnom životu može vam biti pričinjena materijalna i nematerijalna šteta. Materijalna šteta podrazumeva umanjenje vrednosti vaše imovine – šteta na autu, imanju, predmetima od vrednosti, recimo. Nematerijalna šteta odnosi se na pretrpljen fizički ili emocionalni bol, strah, traumu, povredu ugleda i časti, naruženost i slično.

Kada ste oštećeni imate pravo na naknadu štete, odnosno kompenzaciju za izgubljena materijalna dobra ili pretrpljena duševna stanja.

Neki od najčešćih slučajeva naknade štete sa kojima se suočavamo su nastali usled saobraćajnih nesreća, kojih iz dana u dan ima sve više. Ukoliko se desi da ste učesnik saobraćajne nesreće ili ste povređeni na bilo koji drugi način, poziv advokatu je najbolje što možete da učinite u datom momentu. 

Zašto treba pozvati advokata?

Dok ste vi u bolovima ili uplašeni, u šoku ili strahu, vaš advokat će biti sabran i znaće kako da odreaguje. Znaće koji dokazni materijal vam je potreban i koja novčana suma kompenzuje štetu koju ste pretrpeli. Ukoliko osiguravajuća kuća ponudi manji iznos, a verovatno hoće, advokat će slučaj odvesti na sud, gde će se izboriti za vaša prava. Znaće koje veštake treba da angažuje, koje svedoke da pozove i kako da dobijete ono što vam po Zakonu pripada.

Završna reč

Svakodnevica može preko noći postati opterećujuća i mukotrpna, ali dobro je imati svest da neko deo vaših briga može da preuzme na sebe i izbori se da ne budete oštećeni ni u jednoj životnoj situaciji. 

Kontakt telefon pouzdanog advokata u telefonskom imeniku postao je znak brige za sebe. Baš kao što imate lekare kojima verujete, treba da imate i ličnog advokata, jer nikada ne znate kada vam njegove usluge mogu biti potrebne. Zato ga odaberite još danas!