NEMA APOLITIČNOSTI

Sankcije su ozbiljno poremetile ruski finansijski sistem, ali nisu ograničene na odluke političkog rukovodstva, već i na filmske i gejming kompanije, koje su, uprkos pokušaju da zadrže apolitičan stav, obustavile prodaju ili usluge u Rusiji.

 

Majkrosoft je obustavio prodaju svih novih proizvoda i usluga u Rusiji u skladu sa ekonomskim parametrima koje je postavila Bajdenova administracija kada je u pitanju spoljna politika, i dodao da će nastaviti da pomaže Ukrajini u borbi protiv ruskih sajber napada.

gejming kompanije

Nintendo i Sony nisu američke kompanije, tako da nisu u obavezi da se pridržavaju američkih propisa, ali je Nintendo odložio izdavanje Adwanced Wars 1 + 2: Re-Boot Camp (veoma razumljiv potez koji bi inače stvorio PR pakao) dok je Sony je bio daleko konkretniji i prekinuo je prodaju svih svojih igara, uključujući prodaju svog najnovijeg ekskluzivnog Gran Turismo 7. I to je samo vrh ledenog brega.

Ovo je istorijski ekonomski udarac za Rusiju i malo je kompanija koje nemo posmatraju sa strane. Neke kompanije reaguju na pritisak javnosti.

Među njima je i EA, koja je uklonila sve ruske igrače iz svoje igre FIFA 22, dok je Epic obustavio trgovanje u zemlji, ali je zadržao komunikacione alate. Activision je otišao korak dalje, donirajući 300.000 dolara i obećavši da će donirati isto kao i svaki od svojih zaposlenih dva na jedan. Pomalo je iznenađujuće videti da se industrija video igara tako konkretno angažuje u složenoj političkoj situaciji.

S druge strane, rat u Ukrajini je veoma crno-bela situacija, bar što se Zapada tiče, i udario je temelje velikim kompanijama koje će iskoristiti situaciju da ostanu na „pravoj strani istorije“. Ukrajinske vlasti su jasno stavile do znanja da žele da se svi uključe u borbu protiv napadača.

Ukrajinski premijer Mihail Fedorov zatražio je 2. marta od celog sektora igara da „privremeno blokira ruske i beloruske naloge“ i obustavi sve planirane sportske događaje u dve zemlje.

Ali postoje i drugi razlozi za sankcije. Situacija ponekad nije najjasnija i mnogo je manje političkih razloga, a mnogo više klasičnih poslovnih poteza u situaciji koja je daleko od idealne.

Nintendo je, na primer, privremeno obustavio sve isporuke u Rusiju zbog, kako navode, „značajne nestabilnosti u pogledu logistike slanja i distribucije fizičke robe”. Amazon je, s druge strane, pripisao suspenziju usluge nizu Bajdenovih sankcija koje sprečavaju američke kompanije da šalju robu u tu zemlju.

Pored toga, PayPal, Mastercard, Visa i American Ekpress više ne rade u Rusiji, što znači da kompanije nisu u mogućnosti da naplaćuju robu i usluge ruskim kupcima i korisnicima. Epic je najavio da će takmičari u Fortnite-u moći da osvoje novčane nagrade sve dok sistem naplate u Rusiji funkcioniše. Drugim rečima, neke kompanije izbegavaju Rusiju, ne toliko zbog podrške Ukrajini koliko zbog činjenice da im se tamo ionako ne može naplatiti.

Inače, postoje dve vrste sankcija, finansijske i ekonomske. Primer finansijske odluke je odluka EU da onemogući SWIFT. Svetska međubankarska kompanija za finansijske telekomunikacije (SWIFT) osnovana je 1973. godine i sada je koristi više od 11.000 finansijskih institucija za slanje sigurnih informacija o finansijskim transakcijama, porukama i nalozima za plaćanje.

Bez globalno prihvaćene alternative, sistem globalnih finansija je od suštinskog značaja. Ekonomske sankcije, na primer, sprečavaju američke kompanije da izvoze svoju robu u Rusiju. Kombinacija ove dve vrste sankcija dovela je kompanije u situaciju da trenutno jednostavno ne mogu da posluju sa Rusijom, hteli to ili ne. Ali postoje i drugi razlozi.

TikTok je napustio Rusiju zbog odluke Putinove administracije da zatvori svakoga ko širi informacije koje vlada smatra lažnim putem ove ili bilo koje druge društvene mreže. Nev Iork Times je iz istog razloga povukao svoje novinare iz Rusije. Netfliks se u međuvremenu povukao iz zemlje nakon što je odbio da uključi nekoliko proruskih kanala u ponudu.

Naime, novi zakon predviđa da svaki striming servis sa preko 100.000 pretplatnika mora u svoju ponudu uključiti i državnu propagandu.

Ipak, čini se da se većina kompanija na ove poteze odlučila iz autentičnih razloga. Igrači su to očigledno prepoznali, pa su preko Itch.io platforme prikupili preko 5,2 miliona dolara donacija za ukrajinske izbeglice. Otpor Putinovom ratu preko noći postao je „mejnstrim hobi“.

Stav važniji od zarade?

Bez obzira na sve ovo, izdavači i megakorporacije koje uvode sankcije na kraju će osetiti finansijske posledice svojih poteza. Ovo nije laka odluka jer je svaka kompanija odgovorna investitorima i njihovoj želji za kontinuiranim rastom.

Take-Two je jedna od kompanija koja je obustavila prodaju u Rusiji, iako je GTA Online treća po popularnosti igra u toj zemlji (po broju aktivnih mesečnih korisnika).

Iako je ovo privremena situacija, Take-Two će sigurno osetiti ovaj potez sledeći put kada budu razgovarali o zaradi. Međutim, GameIndustryBiz tvrdi da Rusija čini samo šest odsto ukupne evropske potrošnje, a prema The Atlantic-u, Rusija je bila tek deveto najveće tržište u 2019. Ukratko, kompanijama je relativno lako da odbace rusko tržište

. Tim pre što će ga recesija smanjiti za čak 11 odsto. I iako je za kompanije, gledajući pojedinačno, ovo kap u moru, svi potezi zajedno su velika stvar za rusku ekonomiju, piše Tajm. I što više kompanija to bude radilo, ruska privreda će postati nestabilnija.

Kompanija kao što je Twitch može da zaustavi isplate ruskim strimerima i to će uticati na njihovu zaradu, ali šire i dugoročno gledano, ovo vrši pritisak na one na moćnim pozicijama slabeći temelje stabilnosti i ekonomskog statusa zemlje na globalnom nivou.

Izvor: Index.hr