STANJE U SRPSKOM ŠUMARSTVU

Forumom stručnjaka, pod nazivom „Veliko pitanje“, završena je Velika nedelja projekta „Zasadi drvo“. U samo nedelju dana organizovana su tri značajna događaja, čiji će se efekti videti u godinama pred nama.

 

Forum „Zasadi drvo – Veliko pitanje“ održan je na Šumarskom fakultetu u Beogradu, kako bi stručna javnost odgovorila na neka od najvažnijih pitanja koja se tiču stanja u srpskom šumarstvu. U šest panela dali su odgovore na velika pitanja i postavili putokaz za sve buduće zajedničke aktivnosti.

zasadi drvo

Saopšteno je da je šumovitost Srbije znatno porasla od poslednje inventure šuma 2006, pa sada, prema preliminarnim podacima, iznosi oko 41 procenat. Time smo, po površini šuma, došli na nivo svetskog proseka.

Saša Stamatović, v. d. direktora Uprave za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rekao je da su, zapravo, klimatske promene lansirale šumarstvo. Ukazao je da je danas zagađenje znatno veće i da sve evropske zemlje intenzivno rade na povećanju površina pod šumama i da se na tome bazira takozvana bioekonomija.

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu prof. dr Branko Stajić ocenio je da je pohvalno što je poslednjih godina povećana društvena odgovornost za pošumljavanje.

„Nije zadatak samo šumarskog sektora da radi na promociji značaja ove aktivnosti, već svakog pojedinca, svake grupe, pa i države“, rekao je Stajić i zahvalio kompaniji Adria Media Group, jer je značajno doprinela popularizaciji ove teme.

Pored ovoga, u nedelji za nama organizovana su još dva događaja. U četvrtak su u svim osnovnim školama u Srbiji đaci prvaci sa svojim učiteljima zasadili svoje prvo drvo, sadnice belog bora o kojima će u narednih osam godina brinuti – zalivati ih, čuvati, posmatrati njihov rast i vredno učiti o važnosti čuvanja svoje okoline.

U subotu je opština Surčin postala bogatija za 5.000 sadnica hrasta zahvaljujući zajedničkoj akciji zaposlenih u Adria Media Group i DM drogerie market. Ovo je drugi put da su zaposleni u kompanijama koje su pokrenule „Zasadi drvo“ organizovali masovnu sadnju i doprineli realizaciji najvećeg projekta masovnog pošumljavanja u Srbiji.

„Ponosni smo što ćemo ove sezone posaditi 200.000 sadnica u celoj Srbiji i time doprineti da naša zemlja bude lepša i zdravija! Uspeh projekta ‘Zasadi drvo’ je u zajedništvu, a ja koristim i ovu priliku da se zahvalim našim zaposlenima, partnerima i građanima bez čije pomoći ne bismo mogli da ostvarujemo ovako značajne rezultate. Imamo mnogo razloga da budemo zadovoljni učinjenim i još više da nastavimo da se borimo za prirodu i da živimo u skladu s njom“, izjavila je Ana Aleksić, članica uprave kompanije Adria Media Group.

Izvor: RTS