TREBA ISKOMBINOVATI

Žudnja i želja za nezdravom hranom mogu biti veliki „saboteri“ svake dijete. Uprkos striktnom vođenju računa, „prepuštanje niskim strastima“ može da sruši sve napore u smanjenju suvišnih kilograma.

 

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Apetit, 97 odsto žena i 68 odsto muškaraca voli „nezdravu“ hranu koja goji. Najpoželjnia hrana koja sabotira dijete: slane grickalice (čips, pomfrit, smoki…) i slatkiši sa visokim sadržajem šećera i masti (čokolada, sladoled, praline…).

želja za nezdravom hranom

Nije iznenađujuće što je hrana za kojom žudimo visoko kalorična, jer je obično ukusno začinjena raznim dodacima. Postoje, međutim, i dobre vesti: nezdrave želje mogu biti zadovoljene drugim kvalitetnijim namirnicama, sa manje masnoća i manje šećera.

Ako su vaša slabosti nešto čokoladno, slano, slatko ili kremasto – evo boljih opcija:

Čokolada

Umesto čokolade i drugih sltkiša sa visokim sadržajem šećera, bolje je:

Voće presvučeno čokoladom (čokoladirano voće). Ovim jednostavnim desertom možete utoliti želju za čokoladom dok uživate u ukusu i nutritivnim prednostima voća. Voće sadrži vitamina C i druge vitamine kao i vlakna i minerale, a sve to sa malo kalorija.

Sami napravite „manč melou“ tako što ćete na graham keks ili neki integralni keks koji sadrži malo šećera kapnuti rastopljenu crnu čokoladu (sa malo šećera). Možete uraditi isto tako što ćete na keksić staviti pola kockice tamne čokolade. Tako ćete dobiti slatkiš sa malo šećera i malo kalorija i utoliti želju za čokoladom. Vodite računa o tome da i tamna čokolda i keks budu stvarno sa malo šećera pošto na tržištu postoje takozvani integralni keksi i tamne čokolade koji sadrže velike količine šećera, čak i do 50 odsto. Neko voli da svakoga dana pojede po nekoliko čokoladnih bombona (praline) koje obično sadrže mnogo šećera. Upozorenje: „Možete ih pojesti, ali samo jednu ili dve dnevno, a ne celu kesicu ili punu kutiju“. Ponekad samo malo ukusa čokolade može da zaustavi vašu žudnju.

Sladoled

Leti po vrućini svi želimo da se rashladimo sladoledom. Nažalost, jedan omanji sladoled može da sadrži i do 500 kalorija i 20 grama zasićenih masti, a ako pojedete veći sladoled, onda sve to duplirate!

Potražite voćne sladolede sa manje šećera i manje kalorija ili umesto toga, pokušajte kod kuće da napravite voćni kup sa više voća, a manje sladoleda. Na tržištu postoje i sendvič sladoledi sa manje šećera i manje kalorija, ali to proverite tako što ćete pročitati šta piše na kesici i etiketi.

So

Da biste zadovoljili žudnju za slanim grickalicama bez otvaranja ogromne kese sa čipsom, smokijem ili slanim kokicama sa prelivom, bolje pređite na neslani prženi badem. Studije pokazuju da bi kesica badema mogla pomoći da vas prođe želja za slanim visokokaloričnim grickalicama, da izbegnete gojenje i smanjite rizik od srčanih oboljenja. Badem ne samo da vam utoli želju za grickalicama nego vam pruža proteine, vlakana i esencijalne hranljive materije.

Neslane kokice bez preliva pružaju vam zdrave sastojke, a nemaju nepotrebne količine soli i kalorija (ali manja porcija).

Šećer

Za mnoge osobe važi da kada im se jede nešto slatko, ništa ih ne može zaustaviti dok slatkiš ne stave u usta.

Evo još nekoliko opcija koje dobro funkcionišu:

Kada morate ukrotiti „slatku krizu“, uzmite sveže ili suvo voće. Iako voće sadrži puno šećera, ipak su to prirodni šećeri i esencijalni vitamini, minerali i antioksidanti. Predlažemo vam jabuke, banane ili klementine.

Još jedan način da ispunite svoju potrebu za slatkišima jesu čvrste bombone ili žvakaća guma bez šećera. Ponekad je malo slatkog ukusa dovoljno da ugasi želju za slatkišima.

Izvor: Novosti.rs