SAVRŠENE TROPSKE PLAŽE

Često čujemo da je svet postao globalno selo, te da ni neke od najudaljenijih egzotičnih destinacija nisu više tako nedostižne.

 

Ukoliko ste radoznali i otvoreni da upoznajete nove kulture i običaje, volite da posegnete sa autentičnim gurmanskim specijalitetima, žudite za novim saznanjima, volite avanture, ali vam ni leškarenje na savršenim tropskim plažama nije strano, predstavljamo vam deset najpopularnijih egzotičnih destinacija koje će vas oduševiti.

egzotičnih destinacija

Ukoliko još niste odlučili gde biste da napunite svoje baterije i upustite se u prvoklasnu avanturu, evo našeg mini vodiča kroz tropski raj na zemlji.

  1. Maldivi

Maldivi su ostrvska država koja se nalazi u Indijskom okeanu, oko 700 kilometara južnije od kopna Indije. Čini je prko 1.000 ostrva različitih veličina, koje karakterišu čiste, bele, peščane plaže, prelepo tirkizno more i bogati korali. Ono što je za Maldive još karakteristično (osim malih, izolovanih ostrva koja nude privatnost) je niska nadmorska visina i bogati podvodni svet. Upravo su koralni grebeni i bogatstvo podvodnog sveta izbacili Maldive u vrh svetske, turističke ponude.

Turistički potencijal na Maldivima se u poslednje vreme jako dobro koristi. Aerodrom do glavnog grada Male je internacionalni i otvoren tokom cele godine. Smeštaj na ostrvima je ili u vidu bungalova, hotela ili vila na vodi koje su karakteristične za Maldive. Za kakav god vid smeštaja da se odlučite, bićete oduševljeni ponudom, luskuzom i visoko podignutom lestvicom ugostiteljstva.

maldivi egzotika

Posetioci Maldiva osim uživanja u pejzažima koji su savršeni dekor za medeni mesec, mogu uživati i u brojnim vodenim sportovima kao što su surfovanje, ronjenje ili parasailing.

  1. Meksiko, Kankun i Tulum

Ljubitelji Kariba mogu biti oduševljeni kombinacijom luksuznih letovališta sa širokim plažama i toplim, čistim morem, sa najboljim hotelima i bogatim adrenalinskim atrakcijama i egzotičnim sadržajima koji su karakteristični samo za Meksiko i  poluostrvo Jukatan.

Tulum i Kankun su do skoro bili jednostavna i tiha ribarska sela, da bi danas postali jedna od najživljih lokacija u Meksiku. Poznati su po svojim neverovatnim peščanim plažama koje se protežu u nedogled, tako da je prva stvar koja se ovde preporučuje – celodnevno odmaranje i opuštanje na plaži. Neke od najboljih plaža u ovoj oblasti su Playa Paraiso, Playa Ruinas, Playa del Carmen i plaža Akumal.

mexico egzotika

Međutim, ono što ovaj kraj Meksika kvalifikuje za najegzotičniju svetsku destinaciju je i bogat biodiverzitet, obilje biljaka, životinja, ptica, delfina, kornjača, pa je poseta nacionalnim parkovima i rezervatima neizostavni deo turističke ponude Meksika.

Posetite ruševine plemena Maja, prirodni fenomen cenote (jezera u pećinama u kojima se možete lepo okupati), podvodni muzej do koga dolazite podmornicom ili gnjurenjem i iskoristite priliku da ponesete najlepše uspomene i nezaboravno iskustvo iz Meksika.

  1. Mauricijus

Još jedna od ostrvskih država koja obogaćuje turističku ponudu Indijskog okeana. Poznat je po svojim plažama, prašumama, pešačkim stazama, vodopadima, vidikovcima i koralnim grebenima. Na ostrvu ima nekoliko nacionalnih parkova i izuzetnih parkova prirode, među kojima se posebno ističe Charamel, poznatiji kao Zemlja sedam boja. Ovde se nalazi najveći vodopad u zemlji (visok oko 100 metara) i jedinstveni geološki fenomen, sedam boja zemlje koje se prelivaju u neverovatnom prizoru.

mauricijus egzotika

U poslednje vreme Mauricijus dosta ulaže u svoje turističke potencijale, pa osim luksuznih hotela u kojima možete uživati na najvišem svetskom nivou, turistima se nudi još beskrajan niz atrakcija i avantura. Ovde možete da posetite parkove sa divljim životinjama, isprobate dubinsko ronjenje i najveći svetski zip-lajn ili vožnju kvadovima kroz prašumu. Bogat kulturni značaj grada Port Luisa samo je deo egzotične ponude Mauricijusa.

  1. Sejšeli

Sejšeli su izvanredan arhipelag koji čini 115 ostrva u Indijskom okeanu. Ima puno plaža, nekoliko prirodnih rezervata na listi UNESCO-a, netaknute džungle i šume, koralne grebene i neke retke životinjske vrste kao što su džinovske kornjače. Najprivlačnijom egzotičnom destinacijom ga čine prelepe plaže koje se posebno ističu svojom energijom, lepotom i neobičnom prirodom. Neke od najboljih su Anse Lacio, Pettite Lacio, Anse Georgrette, Beau Vallon Beach i moge druge. Raznoliki reljefni pejzaži omogućavaju posetiocima i avanture u vidu trekinga ili planinarenja, što recimo, na Maldivima nije moguće zbog niske nadmorske visine.

sejseli egzotika

  1. Zanzibar

Blizina afričkog kopna i povoljna klima Indijskog okeana učinili su da Zanzibar postane jedna od najegzotičnijih turističkih destinacija na svetu. Rajski predeli, bogata i luksuzna hotelska infrastuktura, cene koje su daleko povoljnije nego na drugim meridijanima, čine da je Zanzibar postao krajnja destinacija mlađoj populaciji željnoj provoda i adrenalinskih avantura.

zanzibar egzotika

Ono po čemu je Zanzibar nadaleko poznat su plaže kakvih nema još mnogo na svetu. Najpoznatija plaža je Nungvi i nalazi se na oko 56 kilometara od glavnog grada. Na plažama Zanzibara možete doživeti najlepše zalaske sunca, ali i kompletno se zabaviti uz vodene sportove i igru i pesmu barova na obali. Od jedinstvenih atrakcija, preporučuju se rezervati i džungle sa egzotičnim i autentičnim primerima karakterističnog biodiverziteta kao i safari u susednoj Tanzaniji gde možete videti lavove, žirafe, antilope i druge životinje iz savane.

  1. Kuba

Kubu još nazivaju i biserom karipskog mora. Kuba je jedna od najegzotičnijih zemalja na svetu, bogate kulture i čarobnih prirodnih pejzaža, zemlja u kojoj se živi skromno, ali srećno. Možda zbog toga što zvuci salse izviru na svakom koraku, delom zbog slobodarskog duha zapisanog u genima, a najviše zbog neukaljane autentičnosti koja će se vremenom promeniti, Kuba još uvek odiše autentičnošću i kulisama kao zaustavljenim u vremenu.

kuba egzotika

Posetioci Kube su blagosloveni na svaki mogući način. Tu su raskošni hoteli na obalama najlepšeg dela karipskog mora u kojima možete uživati u luksuzu i privilegijama.  Međutim, ukoliko se upustite u istraživanje i proučavanje načina života, Kuba će vam pružiti obilje materijala. Do nedavno pod jakim komunističkim režimom Fidela Kastra, danas je to zemlja koja čuva svoje buntovne korene, ali se i otvara prema zapadu. Zemlja najboljeg ruma i duvana, zemlja igre i pesme i živog uličnog života čeka na vas.

  1. Dominikanska Republika

Zahvaljujući tv emisiji Survivor ova egzotična destinacija postala je nešto popularnija u našim krajevima, a predivne plaže sa tirkiznom bojom mora i sitnim peskom izazvale podjednako interesovanje kao i takmičenje koje se prikazuje. S punim pravom jer je Dominikanska Republika destinacija iz mašte. Iako je glavni grad ove zemlje Santa Domingo, mesto gde se Kolumbo iskrcao na svom čuvenom putu ka novom svetu, mesto koje svi turisti rado posećuju i gde se nalaze najraznovrsniji sadržaji je Punta Cana.

Dominikanska Republika egzotika

Šta vas još čeka na ostrvu? Flamingosi na plaži Bavaro, duge šetnje prilikom zalaska sunca, nacionalni parkovi i vrhunski tereni za golf čine popularnu “Dominikanu” jednom od najpopularnijih egzotičnih destinacija na svetu.

  1. Aruba

To je jedno malo ostrvo koje se nalazi u južnom Karipskom moru i predstavlja teritoriju Kraljevine Holandije. Površina mu je svega 193 km kvadratnih. Najviša tačka ostrva je 188 metara visoko brdo, dok je sa svih strana, osim sa istočne, okruženo prostranim plažama. Aruba ima najveći broj sunčanih dana u godini, što je čini vrlo privlačnom destinacijom tokom cele godine.

aruba egzotika

Posebnu draž ovom egzotičnom ostrvu daju bujni kaktusi aloe i prepoznatljivi obrisi drveća Divi-Divi. Zapadnu obalu krase nestvarno bele peščane plaže, dok istočnim delom dominiraju neobične stene oblikovane pod uticajem vetra i talasa. Eagle beach ili Orlova plaža na Arubi je proglašena za jednu od 10 najlepših plaža na svetu.

  1. Šri Lanka

Još jedno ostrvo u Indijskom okeanu prepuno kulturnih i nacionalnih blaga. Još u antičkom dobu Cejlon (što je stari naziv za Šri Lanku) je bio centar budističke religije i kulture. Baš zbog utiska koji odaje, da je zaboravljeno u vremenu, ovo ostrvo privlači veliki broj poštovalaca i ljubitelja istinske autentičnosti. Na Šri Lanci je i sam transport interesantan, život meštana uzbudljiv, a plaže sa savremenim hotelima – vrhunske.

sri lanka egzotika

Šri Lanka je pravi biser Indijskog okeana. Obiluje tropskim šumama, belim plažama i raznolikošću krajolika. Ovde možete posetiti nacionalni park Yala koji se prostire na 1500 metara kvadratnih i koji je prirodno stanište mnogim retkim sisarima, kao što su leopardi, tigrovi i slonovi. Na ostrvu se nalazi čak 7 znamenitosti koje su pod zaštitom UNESCO-a, kao što su Dambula, Sigirija, Anradapura i brojni budistički hramovi. Zbog ove kombinacije kulture i prirode, Šri Lanka je jedna od najegzotičnijih destinacija koja svake godine privlači sve veći broj turista željnih uzbuđenja i istraživanja.

  1. Dubai

Najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata je epicentar nauke, biznisa, ekonomije, berze, arhitekture, umetnosti i zabave. Nalazi se na obali Persijskog zaliva i u sebi objedinjuje ultimativni odmor na najlepšim plažama i najluksuznijim hotelima, sa aktivnostima koje su osmišljene za zabavu i koje svojim kapacitetom i grandioznošću nadmašuju sve dotad viđeno na svetu. Zbog svega toga, Dubai još nazivaju i gradom superlativa, kao i gradom budućnosti.

dubai egzotika

Ne postoji egzotična destinacija na svetu koja je na bolji način uklopila adrenalinske avanture, muzeje, kulturu sa uživanjem na bazenima u opuštajućim koktelima. Sa znamenitostima koje morate posetiti (Burdž Kalifa, Burdž al Arab, Madinat, Ostrvo Palma…) i sa prirodnim pustinjskim okruženjem, Dubai je jedan od najegzotičnijih centara, koji svake godine privlači sve veći broj posetilaca.