KRV U PUPČANOJ REGIJI

Svako krvarenje iz pupka mora se shvatiti ozbiljno, najpre zato što je u pitanju oticanje krvi iz organizma, a s druge strane i zbog toga što se to dešava iz delikatnijeg dela ljudskog tela.

 

U pravu ste ako pretpostavljate da je krvarenje iz pupka nešto što se mora shvatiti ozbiljno, jer pre svega nije nešto uobičajeno.

krvarenje iz pupka

Krvarenje iz pupka može da ima mnogo različitih uzroka. Najčešća je infekcija, ali i porast gljivica može da bude izvor. Ponekad je krvarenje iz pupka rezultat povrede.

Kakav god da je uzrok, postoji značajan rizik za vaše zdravlje ako dozvolite da se ovaj problem ne leči. Lekar treba da vas pregleda kako bi utvrdio uzrok ovog krvarenja. Kada se otkrije razlog nastanka krvi koja se javlja iz pupka, može se pratiti tok celog tretmana kako bi se izlečio ovaj problem.

Šta uzrokuje krvarenje iz pupka?

Pupak je deo na stomaku koji ima svaki čovek, a predstavlja ono što je ostalo od pupčane vrpce pomoću koje smo svi hranjeni dok smo bili u materici. Može se navesti nekoliko uzroka krvarenja iz pupka.

1. Infekcija kože u pupku

Infekcija pupka je najčešći uzrok krvarenja. Postizanje infekcije u pupku je iznenađujuće lako, jer pupak može da postane idealan domaćin za bakterije jer je reč o toplom, vlažnom i tamnom mestu u kom bakterije mogu da rastu.

Infekcija pupka se može uočiti vrlo rano. Ako vidite da je područje oko pupka postalo otečeno i obojeno, to je jedan od prvih simptoma. Sledeća faza će doneti mirisni iscedak iz pupka, a zatim sledi krvarenje. Ključna stvar koju treba zapamtiti je da je svako krvarenje, pa i ono iz pupka, razlog da bi trebalo posetiti lekara što pre.

Lečenje infekcije pupka zavisi od tipa i obima infekcije ili od rasta gljivica. Može biti prepisana topikalna terapija lekovima ili terapija uzimanja medikamenata oralnim putem.

2. Cista

Redak, ali ne i neviđen uzrok krvarenja iz pupka može biti usled prisustva ciste. Ova cista naziva se urahalnom cistom. Ona je nastala kao proizvod presecanja pupčane vrpce koje se nije obavilo baš kako je potrebno, što povremeno može izazivati krvarenja. Iako je ovo normativniji uzrok krvarenja, on je izložen visokom riziku od nastanka ozbiljne infekcije.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

3. Povreda pupčanog područja

Kada postoji povreda koja stvara ranu u pupku, možda se krvarenje odmah neće primetiti. Ta rana može biti ništa veća od ozbiljne modrice na tom području. Ovo može kompromitovati tkivo toliko da počinje da krv curi kroz kožu. Mnogo puta oni koji su imali neku abdominalnu operaciju, nedavno su rođeni ili su bili uključeni u nesreće u kojima je došlo do udara u abdominalnu oblast, suočavaju se sa ovim razlogom krvarenja iz pupka.

4. Hirurški postupak

Mnoge hirurške procedure mogu uzrokovati krvarenje iz pupka, a pogotovo one koje su tu oblast koristili kao ulaz za laparoskopska hirurška sredstva.

5. Pirsing u stomaku

Jedan od uzroka krvarenja iz pupka koji postaje sve češći je rezultat bušenja pupka i stavljanja nakita u njega. Ako se ova procedura ne uradi kako treba, pa i ako se nakon zahvata pravilno obavi, ova oblast je posle bušenja podložnija infekcijama. Veoma je važno zapamtiti da se infekcija pupka može preneti na druge osobe. To je razlog zašto je važno praćenje instrukcija kako bi se sprečila infekcija pupka posle obavljenog pirsinga.

Šta uraditi usled krvarenja iz pupka?

Ako primetite krvarenje iz pupka odmah potražite lekarsku pomoć. Postoji rizik od infekcije koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Ako se ne leči, infekcija se može proširiti i uzrokovati abdominalne i druge probleme. Pregled kod lekara i odgovarajući testovi mogu odrediti da li postoji gljivična ili bakterijska infekcija. Kad se to utvrdi, postoje lekovi protiv gljivica ili antibiotski lekovi koji se mogu propisati za lečenje.

Ako primetite krvarenje, a ne primetite i neke druge propratne simptome, obratite se lekaru. Ako čekate simptome kao što su dijareja, iscedak ili povišena temperatura, onda ste dozvolili da se infekcija proširi dovoljno kako bi izazvala ozbiljan rizik za vaše zdravlje. Svako krvarenje iz oblasti pupka mora se shvatiti ozbiljno.