BANERDŽI PROTOKOL

Šta je Banerji protokol koji leči i najteže bolesti i u kome se upotrebljavaju homeopatski lekovi a ipak to nije klasična homeopatija

U svetu homeopatije postoji jedna čuvena kontroverza oko rada indijskih homeopata Banerji (sad već pokojni otac Prasanta i živahan mu sin Pratip) koji u praksi zapravo i nisu vidjeni kao klasične homeopate iako prepisuju homeopatske lekove. Oni znaju homeopatiju i studirali su je, i homeopatskim lekovima ali na potpuno nehomeopatski način leče i najteže bolesti kao što su rak mozga, rak pluća, rak jetre, osteosarkome, cirozu jetre i šta sve već ne.

Iako koriste homeopatske lekove u lečenju, mnogi smatraju da to i nije baš homeopatija, barem ne klasična homeopatija. I sami Banerji to potvrdjuju i navode da se njihov metod razlikuje od osnova homeopatije kakvu poznajemo. Više o njihovom radu i dostignuća pročitajte na sajtu Banerji fondacije.

Pa o čemu se tu zapravo radi?

sta je banerji protokol specifično lečenje homeopatskim lekovima banerji protocol

———

Banerji protokol za rak mozga – protokol po kome su najpoznatiji u svetu

1. Ruta Graveolens 6C dve doze dnevno i Calcarea Phosphorica 3X dve doze dnevno

2. Ruta Graveolens 6C dve doze dnevno i Calcarea Phosphorica 3X dve doze dnevno i Thuja occidentalis M1 u kapima, jedna doza nedeljno

3. Ruta Graveolens 6C dve doze dnevno i Calcarea Phosphorica 3X dve doze dnevno i Conium Maculatum M1 u kapima, jedna doza nedeljno

VAŽNO: Napominjemo da u protokolu za rak mozga oni daju još i neke druge homeopatske lekovi kao podršku osnovnom lečenju, jer ima dosta tegoba koje prate osnovnu bolest, pa je najbolje da se traži njihovo vodjstvo u tretmanu, da se ne lečite na svoju ruku.

———

Njihov predak, deda i otac Dr Pareshnath Banerji je bio socijalno aktivan, vrlo živopisna i preduzimljiva osoba, pa je krenuo negde oko 1920 godine da se u svom selu, u jugoistočnom delu Indije – regija Bengal, bavi homeopatijom. Lečio je mahom najsiromašnije indijce i nije naplaćivao svoje usluge. Zbog puno posla a malo vremena prvi je pokušao da nekako formuliše jednostavne recepte sa homeopatskim lekovima za klasične tegobe.

To je prapočetak Banerji protokola – pokušaj da se brzo odredi recept za poznatu bolest, ali u ovom slučaju to nije bio klasičan medicinski lek već jeftin homeopatski lek. Jer, znate kako, u Indiji je sve masovno i ima puno siromašnih, pa kada se pročuješ kao lekar očekuj više stotina pacijenata dnevno na svojim vratima ordinacije. To treba sve zbrinuti tokom dana.

A sa druge strane klasična homeopatija zahteva da se ti ljudski i natenane jedno dva sata ispričaš sa pacijentom kako bi mu odredio lek spram njegovih simptoma a ne spram dijagnoze koje ima.

Tu već nastaje problem sa klasičnom homeopatijom, barem kada je Indija u pitanju.

——–

Kad dodjete kod banerji praktikanta on od vas traži tačnu dijagnozu bolesti koju ste dobili od lekara i to nakon pregleda savremenim dijagnostičkim sredstvima. Kad je to poznato, on vam iz knjige Banerji recepata prepiše koje tačno homeopatske lekove i kako da uzimate.

Ako vas zanimaju za koje sve bolest se koristi Banerji protokol pogledajte ispod spisak banerdži protokola prevednih na srpski na sajtu Priroda na dar, evo i link članka Šta je Banerji protokol u homeopatiji – knjiga Banerji protocol za različite bolesti

———

Banerji protokol za cirozu jetre

1. Chelidonium majus 6X i Lycopodium Clavatum 30C oba leka u kapima, na svaka tri sata dok se ne popravi stanje jetre, nakon toga postepeno produživati raspon davanja leka.
2. Chelidonium majus 6X i Lycopodium Clavatum 30C oba leka u kapima na svaka tri sata i Myrica tinktura, tri doze dnevno
3. Ako ni prva ni druga linija lekova ne pomognu, uz drugu liniju dodati i Acetic Acid 30 u kapima, tri doze dnevno. Ako ima munine i povraćanja dati Phosphorus 6C nakon povraćanja da se isto zaustavi.

———–

Njegov sin Dr Prasanta Banerji koji je nasledio sklonost ka homeopatiji se 1960 godine preselio u veliki grad, Kalkutu, i počeo da vodi samostalnu homeopatsku kliniku. On je kako mu je posao rastao počeo da ima sve više posla a sve manje vremena. U jednom trenutku je imao 600 pacijenata dnevno, pa je pokušao da primeni očeve ideje i da koliko može standardizuje davanje lekova.

Kako je imao veliki broj pacijenata on je malo na njima i eksperimentisao, tebi malo ovo a tebi ono, ali je i pošteno vodio statistiku koji lekovi i tretmani kako deluju. To mu je omogućilo da na osnovu iskustva sa pacijentima i lekovima polako dolazi do standardnih recepata, to jest protokola.

I tako su malo po malo nastali Banerji protokoli.

Kako kaže u jednom intervju, radio je od 8 ujutru do 23 uveče. Od 8 do 16 je radio bez nadokande, besplatno je lečio sve koji tada dodju. Onda je imao pauzu od sat vremena, pa od 17 do 23 radio za simboličan iznos od 1 rupija po pacijentu.

———

Tako danas za svaku bolest imamo poseban Banerji protokol koji kaže koji se lekovi homeopatski uzimaju, kada, u kojoj potenciji i koliko. Bitna je samo tačna dijagnoza bolesti i svako dobije za istu dijagnozu isti set lekova.

Medjutim, kad su uvideli da na neke ljude preporučeni lekovi iz protokola ne deluju, oni su napravili rezervnu varijantu lekova, zapravo imaju 3 linije lekova.

Prva linija lekova leči u većini slučajeva 80% pacijenata ali za one na koje ne deluju ti prvi lekovi, imaju drugu i ako treba i treću liniju lekova.

Banerji protkoli su se kroz vreme menjali, počev od davanja lekova, pa do potencija lekova, a menjaju se i danas kako im iskustvo pokaže šta radi a šta ne.

———-

Banerji protokol za depresiju

  1. Aurum metallicum 200C jedna doza svaki treći dan i Coffea Cruda 200C dve doze dnevno
  2. Lachesis Mutus 200C jedna doza svaki treći dan Ignatia amara 200C dva puta dnevno
  3. Hyosciamus 6C dva puta dnevno i Conium maculatum 3C jedna doza dnevno

———

Sin Dr Pratip Banerji je ušao u posao sa homeopatijom i zajedno sa ocem je krenula njihova svetska turneja. Pre svega počeli su da vode ozbiljnu statistiku o svom radu i da učestvuju u naučnim istraživanjima i radovima kroz ozbiljne medicinske institucije, pre svega u Americi.

Postali su svetski poznati po lečenju raka mozga i raka pluća, što su i demonstrirali na američkim klinikama. Oni skromno kažu da im je kod tako teških bolesti uspeh negde oko 50%, gde neke potpuno izleče a ostalima poprave stanje i održavaju u životu.

Kad pogledamo da su to sve teške maligne bolesti kod kojih je ishod 90% smrtnosti u 5 godina od dijagnoze, ovo je svetski rezultat vredan pažnje.

———-

Vrlo su socijalno orijentisani, pomažu siromašne i velike su indijske patriote, što posebno cenim. Ljudi su na svom mestu, posvećeni svom narodu a ne neki globalistički zgubidani i anacionalni avanturisti bez tikve i korena.

Uz to, kod njih na sajtu je moguće dobiti besplatnu konsultaciju za neku vašu tešku bolest putem maila ako ste pacijent van Indije.

Iskoristite tu mogućnost.

———–

Banerji protokol za Gljivice – Tinea Corporis i Tinea Cruris

  1. Graphites 200C jedna doza svaki treći dan i kali Sulphuricum 3X dve doze dnevno. Ako postoji jak svrab prva pomoć je Coffea Cruda 200C na svakih sat vremena
  2. Sulphur 200C + Arsenicum Album 200C dve doze dnevno, ako je gresivniji oblik četiri doze dnevno
  3. Natrum Sulphuricum 6X dve doze dnevno i tellurium 200C jedna doza svaki treći dan

———

Banerji otac i sin nisu želeli da patentiraju svoje znanje i objavili su knjigu „The Banerji Protocols: A New Method of Treatment with Homeopathic Medicines“ (ima je na Amazonu) u kojoj ima dosta recepata, vaše je samo da ih primenite, bilo da ste iskusan homeopata ili hobista.

I na tome im hvala, zaista nesebično.

Mada, u knjizi ima ograničen broj bolesti za koje su dati protokoli, čak nisu ni nabrojani protokoli za mnoge značajne i česte bolesti. Te formulacije saznate ako zatražite besplatnu konsultaciju sa Banerji klinikom ili na predavanjima koje drže širom sveta.

———

ŠTA JE PROBLEM SA BANERJI PROTOKOLOM

Na kraju kratke priče o Banerji protokolima dodjemo do početno pitanja a šta je u svemu tome kontroverzno?

Dosta toga je pod znakom pitanja, barem za klasične homeopate. Krenimo redom.

1. Banerji kada daju neki homeopatski lek ili protokol ne vode računa o opštem stanju pojedinca i njegovim simptomima. U homeopatiji se zna da ako dodju dva pacijenta sa anginom, znači ista dijagnoza, stim da je jedan žedan a drugi nije žedan, jedan kašlje a drugi ne, jednom idu bele sline kroz nos a drugom se slivaju niz grlo, jedan je toplokrvan a drugi zimogrožljiv, svako od njih će dobiti drugačiji lek koji njemu više odgovara. To je osnovni princip homeopatije – dati homeopatski lek naspram totaliteta simptoma osobe (a ne isključivo bolesti).

Kod Banerji protokola oba pacijenta će dobiti isti lek, tako da će nekome jedan lek više a nekome manje odgovarati. Zato će često rezultat lečenja biti spor i trajaće nedeljama za razliku od klasične homeopatije koja zato što daje bolje odredjen lek može brzo da izleči, od par sati do par dana.

2. Kako u homeopatiji postoji termin mijazam, klasične homeopate često vide problem u tome što se sa Banerji protokolom i lekovima maši mijazmatsko lečenje. Banerji su to pokušali da reše sa linijom protokola, tamo gde je neka bolest uslovljena različitim mijazmima, u prvoj liniji daju lekove koji pokrivaju jedan mijazam, a u drugoj liniji lekova daju lekove koji pokrivaju drugi mijazam.

Takav pristup zna da oduži lečenje i što je još problematičnije zna da potisne bolest i stvori sukob sa mijazmima u telu. E sad, Banreji ima iskren odgovor na to, parafraziram: „Da li naš protokol potiskuje ili ne slojeve bolesti, nije bitno, jer je bolest izlečena. Kancer je kancer, ili ga ima ili ga nema“.

Klasične homeopate upozoravaju, mimo lečenja kancera, da kod manje ozbiljnih bolesti, nasilno potiskivanje simptoma bolesti neadekvatnim homeopatskim lekom može da izazove neku dublju bolest. To je jedan od postulata klasične homeopatije.

No, neko ko se izleči od maligne bolesti nije mnogo bitno što posle toga može postati malo lud i pun fobija, kad mu je život spašen.

3. Danas praktičari banerji protkola pišu da više lekova koji se koriste u isto vreme dovode do postepenog skidanja više slojeva bolesti, pa i mijazama. To deluje logično i uzbudjujuće na prvi pogled.

Medjutim, u Banerji protokolima se jedan lek dugo koristi i homeopate upozoravaju da može doći do „dokazivanja leka“ ili agravacija. Banerji praktičari pravdaju to time da kako se koriste više lekova naizmenično, stalno se prekida dokazivanje leka.

Ali onda klasični homeopate kažu da tretiranje jedne osobe sa više homeopatskih lekova dovode do toga da se vitalna sila zbunjuje i stvara se svojevrsna rezistentnost na homeopatske lekova i možda i krajnja šteta da osoba postane neizlečiva homeopatskim putem. Dr Samuel Haneman a i Kent su u svojim spisima upozoravali na to da neko ko se dugo i pogrešno leči homeopatijom postane „neizlečiv pacijent“.

4. I ono što je najveća razlika izmedju klasične homeopatije i Banerji protocola je u tome što kada homeopata nekom pacijentu odredi ispravan konstitutivni lek, desiće se da pacijent ozdravi od nekoliko bolesti koje ima. Kod banerdži lečenja se to u principu ne dešava, jedan protokol je za jednu bolest.

Na primer, klasičan homeopata kada vam prepiše dobar homeopatski lek vama se može desiti da se tim jednim lekom izlečite od hronične upale sinusa, čestih glavobolja, neredovne stolice, analne fisure i prevelikog apetita. I to sve u par meseci.

S druge strane, kod Banerji protokola bi morali da uzimate protokol za svaku tu pojedinačnu bolest i lečenje svih tih tegoba bi trajalo mesecima i godinama.

Kao što vidite, stvari nisu baš jasne u potpunosti ako ćemo pošteno.

———–

Banerji protokol za Herpes Zoster

1. Antimonium Crudum 6C na svaka 3 sata. Ako ima temperature Belladona 3C u kapima, na svakih sat vremena. Za akutni bol Hypericum perforatum 200C na svakih sat vremena

2. Thuja Occidentalis 30C i Arsenic Album 200C naizmenično na svaka 3 sata. Kod akutnog bola Hypericum perforatum 200C na svakih dva sata

3. Za neuralgiju i bol posle herpesa ako Hypericum ne daje rezultat uzeti Rhus Toxicodendron 30C i Hypericum Perforatum 200C naizmenično na svaka 3 sata

————

Zlatko Šćepanović