BURNA REAKCIJA, ALI…

Javnost u Bosni i Hercegovini burno je reagovala na predlog da se burek sa sirom uvrsti na UNESCO listu nematerijalne baštine čovečanstva.

 

Državna komisija BiH za saradnju sa UNESCO uputila je predlog za zaštitu bosanskog bureka kao dela gastronomske baštine ove zemlje, i ujedno definisala burek kao jelo koje se može praviti od mesa, povrća i – sira.

burek

Kako prenose mediji u BiH, Državna komisija se u odluci da uvrsti burek sa sirom u predlog za zaštitu nematerijalne baštine vodila, između ostalog, i činjenicom da se u Turskoj, čije se gastronomsko nasleđe snažno ukorenilo na balkanskim prostorima, a naročito u Bosni i Hercegovini, burekom naziva svako jelo od više slojeva kora sa nadevom od mesa, sira ili povrća. Peynirli börek, ili burek sa sirom, jedno je od tih jela, a ideja komisije je da na ovaj način zaštiti brend bosanskog bureka u svim njegovim varijacijama, i pod jedinstvenim imenom.

Komisija je uvažila i argument istorijske struke da je Mehmet Oglu, pekar koji je 1498. godine prvi doneo jelo po imenu burek na prostor Balkana, tačnije u današnji Niš – ovo jelo pravio baš sa sirom.

Burek se u ovom dokumentu definiše kao pekarski proizvod napravljen od više slojeva umotanih kora (jufki ili filo testa) od masla i od nadeva koji može da sadrži meso, povrće i sir, uz začinske dodatke, i pečen u tradicionalnoj tepsiji na visokoj temperaturi.

Komisija je, predstavivši svoj predlog koji će nakon javne rasprave biti upućen UNESCO-u, dala i preporuku pekarskoj industriji da postepeno isključi iz upotrebe naziv „sirnica“, kako bi se lakše izgradio snažan i integrisan brend bosanskog bureka, koji može da bude važan argument u privlačenju gastro turista u Bosnu i Hercegovinu.

Udruženje pekara FBIH oglasilo se povodom ove inicijative saopštenjem u kome je pozdravilo ideju da se burek nađe na UNESCO listi nematerijalne baštine, ali i upozorilo na, kako ocenjuju, nedopustivo poigravanje sa tradicionalnim imenima jela.

– Burek se na prostoru Bosne i Hercegovine pravi samo sa mesom, a pita sa sirom zove se sirnica. Apelujemo na Državnu komisiju da sačini novi predlog koji će uzeti u obzir tradicionalne nazive ovih jela. Ako naš apel ne bude uvažen, bićemo prinuđeni da pozovemo naše članove na javni protest na kome ćemo odbraniti našu gastronomsku tradiciju – između ostalog stoji u saopštenju Udruženja pekara.

Izvor: Vinoifino.rs